Instant nyár Barcelonában: tengerpartok, ahol sosincs holtszezon

Itthon nálunk még mindig nincs igazán nyár. Mikor már azt hinnénk, hogy megérkezett, ismét beborul az ég, és visszatérünk a tavaszi-őszi időjáráshoz. Nem így Barcelonában! Mikor március elején ott jártunk, már akkor is kora nyárias idő volt, aztán áprilisban egy durva hőhullám is lecsapott a városra. Most pedig már a főszezonban vannak a strandok, tengerpartok. Íme a legszebb helyek!

Ha nagyon szeretnétek idén elutazni valahová külföldre, de még mindig nem tudjátok az úti célt, Barcelonát jó szívvel ajánljuk. Rengeteg programot találni a városban, sok a látnivaló, csak egy utcával arrébb indulsz el, mint a korábbi napon, és máris egy teljesen más hangulatú városnegyedben találod magad, aminek a végén akár még egy szép homokfövenyes tengerpartra is bukkanhatsz.

A Barceloneta BeachForrás: Marc Fanelli-Isla / Unsplash

A barcelónai strandszezonról tudni kell, hogy általában május harmadik hetében kezdődik a főszezon és egészen szeptember közepéig tart. Az év többi részében pedig középszezon van; holt szezon nincs, mert a tengerpartokon mindig vannak emberek, akik fürdőznek és napoznak. Húsvétkor és a nagyobb spanyol ünnepek alkalmával pedig teljesen megtelnek a partok.

Nyáron egészen biztosan megtelik a beachForrás: NurPhoto via AFP/Robert Bonet/NurPhoto/Robert Bonet

Mivel ennyi az ember, ezért sajnos szemét is termelődik a partokon. Nem szépítjük, van, mikor itt is zárnak le partszakaszokat. A víz minőségét rendszeresen mérik, és ha valamelyik rész alkalmatlanná válik a fürdésre, akkor azt sárga zászlóval jelölik és lezárják. Ha ilyet láttok, keressetek másik partot, mert addig nem lesz feloldva a lezárás, amíg a víz minősége ismét megfelelő nem lesz. 

A kikötő menti promenád

Erről a széles útról, ami a kikötő mentén húzódik, mindent jól látni. A promenád a La Rambla végén, a Kolombusz szobortól indul, és végig vezet bennünket egészen a Barceloneta strandig, ami a legnépszerűbb partszakasz a városban. De a Sant Miquel és a Sant Sebastiá partok is nagyon kedveltek. Aki pedig mégtovább menne, az a barcelonai tengerpart északi végén találja a playa del Levantét.

A gyönyörű sárga homokfövenyes tengerpart körülbelül 5 kilométer hosszan terül el Barcelona belvárosából az északabbra fekvő részekig. 

A promenáddal kapcsolatban érdemes még megemlíteni, hogy egy része sportkikötő, ahol méregdrága yachtokat láttunk, történelmi vitorlásokat, melyekre vezetett sétával lehet feljutni körbenézni. De ezen a részen focisták és filmsztárok híres hajóit is meg lehet pillantani, ha tudjuk mit keresünk.

A La Rambla fákkal szegélyezet, és egészen a partig vezetForrás: Peresanz / Shutterstock

A Teleférico de Montjuïc azonban még a hajóknál is érdekesebb program lehet. A Montjuic-t és a tengeren felépített múzeumokat és a barcelonai akváriumot összekötő drótkötélpálya már messziről is jó látványt nyújt. A kis kabinok a tenger felett váltják egymást, nyaranta reggel fél 11 és este fél 9 között. Egy menet 11 euróba kerül, a retúr jegyért 16,5 eurót kérnek el.

Ha Barcelonát madártávlatból fedeznénk fel, ne hagyjuk ki a felvonótForrás: Photononstop via AFP/Jacques Loic/Photononstop/Jacques Loic

Mikor mi március végén Barcelonában jártunk, a promenád mentén találtunk több túrahajót, melyek kisebb és nagyobb köröket tettek meg Barcelona kikötőjében és a nyílt tengeren. Volt lehetőség 40 perces és 60 perces utakra is. Mi a hosszabbat választottuk, melynek a teljes ára 8 euró volt, a nyugdijas jegye pedig 7 euró.

Innen indulnak a sétahajók - Las GolondrinasForrás: Travelo.hu

Remek élmény volt a felső fedélzeten kezdeni az utazást, egészen addig, amíg ki nem értünk a nyílt vízre. Ott már nagyon fújt a szél, így a legtöbben lementünk a zárt fedélzetre, ahonnan zavartalanul csodálhattuk tovább a tájat és a mellettünk elhaladó óriási úszó városokat. Ha tehetitek, az egyik szimpatikus hajón tegyetek egy hasonló túrát, egészen más szemszögből láthatjátok a várost. 

Standok, amiket nem szabad kihagyni

A már említett Barceloneta Beach a város egyik legnyüzsgőbb partszakasza, de zsúfoltságát kompenzálja, hogy rengetek kikapcsolódási lehetőség található erre, illetve sok jó étterem, ahol finomak a tengeri ételek. A legnyugatibb szeglet a Noca Icaria part, ami több mint 400 méteres homokos partjával a második helyet bitorolja. Jó választás családoknak, vagy ha piheni szeretnénk. Ez a strand jóval csendesebb, mint az előző, és a legtöbben azért jönnek ide, mert a gasztronómiai kínálat rendkívül jó errefelé. Nézzétek!

Ha olyan helyet kerestek, ami tényleg csendes és nem egy szórakozóhely hangulatát nyújtja, akkor menjetek északabbra, amíg el nem éritek az Ocata Beach-et, mely egy érintetlen, nyugodt, gyönyörű aranyszínű homokos partszakasz.

Egy esti, naplementés sétát minden romantikát kedvelőnek ajánljuk - illusztrációForrás: Unsplash.com

Barcelonai utunk beszámolójának következő részében várost nézünk, és igyekszünk minél több tapasztalatot átadni piacokkal, vezetett túrákkal és éttermekkel kapcsolatban.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek