Idén ilyen élelmiszerárakra számítsatok Horvátországban!

Brutális árakról és kevés turistáról számolt be a horvátországi, bő egyhetes körútjáról hazatérő cikk szerzője a vg.hu-n. Ahogy írja, nemcsak a tengerparton, de az ország belsejében is egészen elképesztő árakba botlott. Tapasztalatairól részletesen beszámolt.

Horvátország legtöbb részén az árak a magasba szöktek - illusztrációForrás: robertharding via AFP/Frank Fell/Frank Fell

Szerinte igencsak megdrágult az élet déli szomszédunknál, mert az élelmiszerek, egyéb termékek, szolgáltatások esetében többet kell fizetnünk, mint idehaza. Még a tengerparttól távol eső bosnyák határ mellett fekvő álmos kisváros, Korenica Konzumjában is a magyarnál horrorisztikusabb árakat talált. A kommersz horvát sörök, mint az Ozujsko vagy a Karlovacko is 1,5 eurónál, azaz 550 forintnál kezdődtek, az egyébként kiváló minőségű 100 grammos PIK felvágott pedig 3 euróba, 1100 forintba került, ami meg a hazai árviszonyok között is durvának számít.

De a krk-i Lidl-ben sem érezte olcsóságot, a Magyarországon éppen akciós 749 forintos Gouda sajtért 980 forintnyi eurót kértek el, a krumpliért majd 500 forintot kilónként, vagy például a császárzsemléért meg 70 forintot, ami pontosan ugyanannyi, mint a hazai Lidl-ben.

Ezek alapján tehát egy kisebb bevásárlásnál könnyen összejöhet a 15-20 ezer forintos számla, ami a magyar fogyasztóknak egyáltalán nem ismeretlen.

Az éttermi árakról is beszámolt, amelyek két fő esetén jócskán 20 ezer forint fölé rúghatnak egy-egy desszerttel. Nagy átlagban az egyes ételek ára, mint a cevap vagy a pljeskavica 11-12 eurónál, kb. 4500 forintnál kezdődnek, a halas ételek persze ettől jóval drágábbak, egészen 35-40 euróig is felugorhatnak, ami aztán a végösszeget is igazán felnyomhatja.

Az üzemanyagárak jóval megfizethetőbbek, hiszen egy liter benzin néhány kúton az 500 forintot is alig súrolja, szemben az itthoni 570-580 forintos átlagárral. Horvátországban nem olcsó az autópályadíj, de megér minden centet. Split oda-vissza például 20 ezer forint plusz költséget jelent. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek