Hét lenyűgöző világítótorony Európában, amelyek látványosságnak is beillenek

A tengerészek számára nem létezett szimbolikusabb látvány arra, hogy haza érkeztek, mint a világítótornyok felbukkanása, melyek megmutatták számukra a partok felé vezető irányt. Ezek a legkülönfélébb helyeken magasodó építmények történelmi emlékek, amelyek gyakran a hullámok erejével dacolnak. Mutatunk 7 világítótornyot, amelyek talán a legszebbek Európában. 

Thridrangar világítótorony, Izland

Bár nem látogatható, mégsem hagyhattuk ki a listáról ezt a különleges építményt, mert valószínűleg a világ egyik leglenyűgözőbb világítótornya, mely az Atlanti-óceánból egyik magasan kinyúló kietlen és zord szikláján helyezkedik el Izland déli partjainál. Az izlandiak Þrídrangaviti-nek hívják, ami azt jelenti, hogy „három sziklaoszlopos világítótorony".  Maga a világítótorony egy 34 méter magas bazaltsziklán áll, körülbelül 10 km-re a parttól, ahol az óceán hullámai dübörögnek körülötte, ezért csak helikopterrel közelíthető meg. Nézzétek!

Az 1938-ban épült tornyot a fekvése miatt nem lehet turistaként látogatni, bár van mellette egy helikopter leszállópálya, amelyre a tornyot karbantartó csapat érkezhet, de nincsenek védőkorlátok, emiatt egy erős széllökés is könnyen a hideg Atlanti-óceánba sodorhat bárkit. Már az építkezés is annyira veszélyes volt nedves és csúszós talaj és az erős szél, illetve a heves esőzések miatt, hogy három évbe telt mire befejezték.

Créac'h világítótorony, Franciaország

Franciaországban Bretagne egyike azon vidékeknek, ahova a turisták szívesen mennek csodálatos világítótornyokat nézegetni. A tengerészek körében a veszélyességéről ismert területen, az Ouessant szigeten elhelyezkedő torony 60 kilométerről is jól látható. A világítótorony neve, a Créac'h bretonul hegyfokot jelen.

Forrás: Only France via AFP/JEROME HOUYVET / ONLYFRANCE.FR/Jerome Houyvet

A feladata, hogy a La Manche csatornába vezesse a hajókat. Fehér-fekete csíkjairól és 55 méteres tornyáról lehet felismerni. Maga a világítótorony nem mindig nem látogatható, de a lábánál található épületben érdemes felkeresni a világítótornyok és jelzőlámpák múzeumát.

Lindau világítótorony, Németország

A 37 m magas egykori Lindau világítótorony ugyan nem kell hogy vad hullámokban álljon rendületlenül, de olyan romantikusan fest, hogy nem hagyhattuk ki a listánkról. A 13. században épült torony erősen hozzájárul a Boden-tó partján fekvő szigetváros varázsához. Mem messze tőle áll a város emblémája, egy impozáns kőoroszlán, Bajorország jelképe, amelyet éjjelente csakúgy ki szoktak világítani, mint magát a tornyot.

Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/usage worldwide/Paul Mayall

A világítótorony fenséges építészetével és lenyűgöző elhelyezkedésével, kilátással egy békés, hegyekkel körülvett tóra romantikusabb már nem is lehetne. Miután végigsétáltok Lindau óvárosában, kihagyhatatlan, hogy felmásszatok a világítótorony tetejére, és élvezzétek a magasztos panorámát.

Maiden Tower, Törökország

Isztambul egyik legrégebbi, fő nevezetessége évszázadok óta a Boszporusz-szoros egy apró szigetén áll, rejtélybe burkolózva, a tenger közepén, egy sziklás kiemelkedésen, nagyon közel a parthoz. A világítótorony fénye megvilágítja Isztambul kikötőjét, és éjszaka fokozza a Boszporusz idilli szépségét és varázsát.

Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Ali Atmaca

Dokumentált, hogy azon a helyen, ahol ma a világítótorony található, 1110-ben I. Aleksziosz bizánci császár kőfallal körülvett fatornyot építtetett, amit 1509-ben földrengés pusztított el. Ezt követően újjáépítették, majd 1721-ben leégett. Ismét megépítették, majd 1829-ben a toronyból karanténkórház lett. Utána pedig számtalan funkciót töltött be: volt vámépület, török tisztviselők nyugdíjas otthona, rádióállomás és laktanya. A tornyot utoljára 1998-ban restaurálták A világ nem elég című James Bond-film forgatása miatt. 

Faro della Vittoria, Olaszország

A Triesztben található Viktória világítótorony 1923 és 1927 között épült Arduino Berlam olasz építész által. Amellett, hogy jelzi a tengerészek útvonalát a Trieszti-öbölben, egyben emlékmű is a második világháborúban tengeren elesettek tiszteletére. 

Forrás: DPPI via AFP/Carlo Borlenghi

A trieszti tartomány kezelésében lévő emlékmű a hét bizonyos napjain ingyenesen látogatható. A világítótorony különösen a vitorlás világban ismert, mivel a Barcolana, a leghíresebb olasz regatta egyik szimbóluma.

Formentor világítótorony, Spanyolország

A mallorcai Formentor világítótorony lenyűgöző környezetben helyezkedik el, vad természettel körbevéve, és úgy fest, mintha egy fantasztikus mese helyszíne lenne. A napenergiával működő építmény egy szikla tetején található, 188 méterrel a tengerszint felett.

Forrás: robertharding via AFP/Michael Runkel/Michael Runkel

Nem könnyű eljutni oda, de megéri. Útközben még kecskékkel is találkozhattok, ami még varázslatosabbá teszi a helyet. 

New Brighton világítótorony, Egyesült Királyság

A New Brighton Lighthouse (más néven Perch Rock) a Mersey folyó és a Liverpool-öböl találkozásánál helyezkedik el. A tölgyfa törzsére mintázott, 29 méter magas toronyban a fényt először 1830-ban kapcsolták fel. Percenként két fehér villanást mutatott, amelyet egy piros villanás követett.

Forrás: robertharding via AFP/Alan Novelli/Alan Novelli

A világítótorony folyamatos használatban volt egészen 1973 októberéig, amikor a modern navigációs technológia felváltotta. Bár egykori világítóberendezést és a ködharangjait eltávolították, a világítótorony nagyon jól megőrzött. Apálykor a torony tövében lehet sétálni, de egy 25 méteres létra szükséges az ajtajának az eléréséhez. A világítótorony magántulajdonban van, a Kingham család tartja karban.

(Forrás: tourcounsel.comreykjavikcars.competitfute.co.ukourcounsel.com,barcelo.com)





Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek