40 méter magasan, egy sziklaoszlop tetején csücsül ez a templom

Legutóbb egy olyan dél-franciaországi helyszínt mutattunk be, ami egy mély, patkó alakú "lyuk", a Tro de Bozouls nevű kanyon peremén magasodik. Most pedig egy olyan érdekes, mai is működő templomra bukkantunk, ami egy 40 méter magas sziklaoszlop tetején csücsül.

 A katskhi sziklaoszlop mintha a semmiből nőtt volna ki Közép-Grúzia dombjai között, és évszázadok óta 40 méter magasan tör az ég felé. Talán még a képeken keresztül is érezhető a misztikus aura, ami körbeveszi. Emiatt egyébként sokáig szent helyként tisztelték a körülötte letelepülő népek.

Zestafoni falu mellett magasodik az sziklaoszlopForrás: Shutterstock.com

A kereszténység érkezése előtt az oszlop hosszú ideig pogány szent helyként szolgált, és valószínűleg termékenységi szertartásokra használták.

A 4. században Grúzia a kereszténységet választotta, mint államvallás, Örményország után, a második országként a világon. Lassan, de állandó jelleggel a pogány istentiszteleti helyek keresztény helyszínekké alakultak, így a Katskhi oszlop tetején is helyet kapott egy templom, amit a feljegyzések szerint a 7. században építettek.

A faluban, az oszlop lábánál álló kis templom belsőtereForrás: https://www.atlasobscura.com / juan-pablo-pozo-hernandez

Az oszlop tetején álló templom erősen hasonlít a görög Meteora kolostorokra, de a helyszín sokakat a sztiliták vagy stiliták, illetve magyarosan az oszloposok rendjének életmódjára is emlékezteti. Ezek az aszkéta remeték, az ókor és középkor idején életük jelentős részét valamilyen oszlopon vezekelve töltötték.

Forrás: Shutterstock.com

A grúz ortodox egyház kis templomát az oszlop alsó részében felépített állványzat megmászásával és egy vaslétra kombinációjával lehet elérni. Nők nem mászhatnak fel a csúcsra, ők csak lentről csodálhatják meg az építészeti érdekességet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek