Ritka fűszerekre bukkantak egy több mint 500 éves dán királyi hajóroncsban

"Egyedülálló" rejtekhelyre bukkantak, ahol jó állapotban megmaradt fűszereket – sáfrányfüzértől a gyömbérig – találtak egy királyi hajó roncsában, amely több mint ötszáz éve süllyedt el Svédország balti-tengeri partjánál, közölték régészek.

A János dán és norvég király tulajdonában lévő 1486-ban vízrebocsátott Gribshund roncsa a svédországi Ronneby partjánál nyugszik a mélyben, miután 1495-ben kigyulladt és elsüllyedt, miközben a király Svédországban tartott politikai találkozóra tartott.

Egy búvár dolgzik a Gribshund hajóroncsnálForrás: https://www.lunduniversity.lu.se/

 A hajóroncsot az 1960-as években fedezték fel sportbúvárok, az elmúlt években szórványos feltárásokat végeztek rajta. A korábbi merülések során orrszobrokat és gerendákat találtak. A fűszerek a legutóbbi, Brendan Foley, a Lundi Egyetem régész kutatója vezette feltárások során kerültek elő a roncsba lerakódott üledékből.

A hajó orrszobraForrás: AFP/Jon Willen

"A Balti-tenger igen sajátos – kevés az oxigén, alacsony a hőmérséklet, kevés a sótartalom, így sok szerves dolog jó állapotban marad meg benne, amelyek a világóceánok rendszerében nem maradnának meg ennyire épen" – mondta Foley.

Ilyen fűszereket találni azonban eléggé rendkívüli" – tette hozzá.

A fűszerek valaha státuszszimbólumnak számítottak, csak a gazdagok engedhették meg maguknak a sáfrányt és a fokhagymát, amelyeket Európán kívülről hoztak be. A hajón talált fűszereket János király vihette magával Svédországba. A leletet tanulmányozó Mikael Larsson, a Lundi Egyetem kutatója szerint ez az egyetlen olyan régészeti lelőhely, ahol sáfrányt találtak, ezért is egyedülálló és különleges, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek