Egy 17. századi hadihajó roncsaira leltek Svédországban

Svédországban rátaláltak egy 17. században elsüllyedt, híres hajó, a Vasa testvérhajójának roncsára – közölte október 24-én a Vrak svéd roncsmúzeum. A stockholmi múzeum tájékoztatása szerint az Äpplet (Alma) nevű hadihajó roncsát a svéd főváros közelében fedezték fel a kutatók.

Az Äpplet hadihajó roncsát a napokban fedezték felForrás: vrak.se

Az Äpplet-et 1629-ben bocsátották vízre, és ugyanaz a hajóépítő készítette, amely egy évvel korábban a Vasát. A Vasa svéd hadihajót II. Gusztáv Adolf svéd király megrendelésére építették. A 69 méter hosszú hajó korának egyik legjobban felszerelt hadihajójának számított, 64 ágyút hordozott a fedélzetén.

1628-ban indult első útjára a stockholmi kikötőből, ám egy heves szélroham megbillentette, és az ágyúnyílásokon beömlő víz elsüllyesztette a hajót.

Testvérhajóját, az Äpplet-et harminc évvel vízrebocsátását követően, 1659-ben süllyesztették el.

Tették mindezt azért, hogy a víz alatt barikádot képezzen, és távol tartsa az ellenséget attól, hogy tengeri úton elérhesse Stockholm városát.

Az Äpplet-et több mint 360 évvel ezelőtt látták utoljára sértetlenül, így rendkívül értékes leletnek számítForrás: vrak.se

A Vasát 1961-ben kiemelték a hullámsírból, a stockholmi Vasa Múzeumban lehet megtekinteni, és az egyik legnépszerűbb turistalátványosságnak számít, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek