Elképesztő lelet: Egy megalodon fogát hordozó nyakláncra bukkantak a Titanicon

A megalodonként ismert őskori cápa fogát hordozó arany nyakláncra bukkantak a Titanic roncsai között az elsüllyedt hajó digitális átvizsgálása során – olvasható a CNN oldalán.

A vizsgálatot végző mélyvízi kutatócég szerint a nyaklánc több mint 100 évig az óceán fenekén ült a Titanic 1912-es elsüllyedését követően. A felvételeken jól látható, az arany nyaklánc, amelybe egy hihetetlen megalodonfogat foglaltak. A megalodonokról köztudott, hogy gyorsabbak voltak, mint bármely ma élő cápa, és elég nagyok voltak ahhoz, hogy mindössze öt harapással megegyenek egy kardszárnyú delfint.

A nyakláncot a Magellan kutatócsoport fedezte fel a Titanic digitális szkennelésére irányuló projekt során, amely a cég szerint a történelem legnagyobb víz alatti monitorozási projektje. Richard Parkinson, a Magellan vezérigazgatója szerint a lelet „elképesztő, gyönyörű és lélegzetelállító".

A tudósoknak sikerült felfedniük a tragédia részleteit, és lenyűgöző információkat találtak arról, hogy mi is történt valójában a személyzettel és az utasokkal azon a végzetes éjszakán, 1912. április 14-én – áll a hónap elején megjelent sajtóközleményben. 

A Titanic mélytengeri szkenneléseForrás: Magellan Ltd / Atlantic Productions

A roncs átvizsgálását 2022 nyarán kezdte meg egy speciális hajó, amely Kanada partjaitól 700 kilométerre állomásozott. A szigorú protokollok megtiltották a kutatócsapat tagjainak, hogy megérintsék vagy megzavarják a Titanic roncsait. A digitális másolatnak köszönhetően sikerült megörökíteni a teljes roncsot, beleértve az orr- és a tatrészt is, melyeken három négyzetmérföldes törmelékmező van és amelyek elsüllyedve váltak el egymástól.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek