48 év után küldtek vissza egy kikölcsönzött könyvet egy angol könyvtárba

Egy könyvtári könyvet 48 év késéssel küldtek vissza a kelet-sussexi Hastings könyvtárába, amelyért mára nagyjából 4000 GBP font (kb 1,7 millió forint) késedelmi díjat kellett volna fizetni – írja a Mirror.

A könyv 48 év után került vissza az angliai könyvtárbaForrás: Facebook/BBC South East

Ian Serraillier író Havelok, a harcos című könyvét még 1975-ben kölcsönözte ki egy tinédzser az angliai könyvtárból. A könyv egy héthetes könyvamnesztia során került vissza a könyvtárba, és elengedték a késedelmi díjat azoknak, akik az amnesztia idején több mint 750 elveszett könyvet juttattak vissza Kelet-Sussex könyvtáraiba.

Claire Dowling megyei tanácsos azt mondta: "Csodálatos látni, hogy ezek a könyvek visszakerültek könyvtárainkba, és szeretném megköszönni lakosainknak, hogy felkutatták a lejárt tételeket, és időt szakítottak arra, hogy visszaküldjék nekünk." Hozzátette, hogy évente csaknem 5000 könyvet nem visznek vissza a megye könyvtáraiba. „Az amnesztia során sok elveszett könyv került vissza a könyvtárunk polcaira, így a könyvek szerelmesei újra élvezhetik őket, és ha a tételek visszaküldésének esedékességekor a kölcsönvevők nem állnak készen arra, hogy megváljanak kedvenc olvasnivalójuktól, a kölcsönzési idő könnyen meghosszabítható." – tette hozzá Dowling. 

A kelet-sussexi könyvtárakba évente 5000 könyvet nem visznek visszaForrás: Shutterstock/Magicbones

Nem ez az első eset, hogy a kikölcsönzött könyvek késve kerülnek vissza a könyvtárba. Nemrég 73 év késéssel küldtek vissza egy könyvet egy skóciai könyvtárba, de a Guiness-rekordot a Cambridge-i Egyetem Sidney Sussex Főiskolájára visszaküldött könyv tartja, amelyet 1668-ban kölcsönöztek ki, és 288 évvel később adtak vissza.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek