Egy könyv 73 éves késéssel került vissza a könyvtárba

Nem újdonság, hogy időnként a kikölcsönzött könyvek késve kerülnek vissza a könyvtárba. Na de mennyi késés számít viszonylag általánosnak? Pár nap? Egy hét? Esetleg hónap is? Egy skóciai könyvtári könyv most minden elképzelésünket felülmúlta, amikor 73 éves késéssel került vissza az eredeti helyére.

Rupert Hughes Stately Timber című, Bostonban játszódó kalandtörténetét 1948. november 6-án kellett volna visszavinnie a kölcsönzőjéneknek a skóciai Fife Dunfermline központi könyvtárába – írja a bbc. A könyvtárosok azonban csak múlt héten kapták meg a könyvet a kölcsönző lányának köszönhetően.

Amikor kinyitottam a csomagot, kitört belőlem a nevetés, nem hittem el" - mondta Donna Dewar, a Dunfermline Carnegie Library and Galleries munkatársa. „Nemrég 14 év után kaptunk vissza egy könyvet, amit elképesztőnek gondoltunk, de ez messze meghaladja minen elképzelésünket." A könyvtár munkatársai a vicc kedvéért kiszámolták a késedelmi díjat, és 2847 font jött ki, ami forintba átszámítva 1,2 millió körül van.

De a könyvtár a járvány idején elengedték a késedelmi díjakat, hogy a kallódó könyvek visszaküldésére ösztönözzék a tagokat. Egy kedves levél is érkezett a kölcsönvevő lányától, amiben elmeséli, hogy édesapja 1948-ban a Dunfermline-hez közel eső Thorntonban élt. Azt azonban nem tudja, hogy egyszerűen csak elfelejtette visszavinni a könyvet, vagy úgy gondolta, megtartja. A könyv belső oldalain a kölcsönzések dátumai láthatók, és hogy a könyv "csak 14 napig őrizhető meg". A kölcsönző lánya lenyűgözőnek találja, hogy a könyvet a második világháború idejében is rendszeresen kiadták, és hogy ezek között a dátumok között egyszer csak véget ért véget a háború. "Míg jelentős történelmi események zajlanak, az élet megy tovább"- írja.

A könyvtár vezetősége nagyon örül a könyvnek, és alig várják hogy egy különleges helyen, a könvy utazásának történetével állíthassák ki a könyvet.

Bár a 73 év késedelem éppen elég megdöbbentőnek hangzik, Guiness-rekordot a Cambridge-i Egyetem Sidney Sussex Főiskolájára visszaküldött könyv tartja, amelyet 1668-ban kölcsönöztek ki, és 288 évvel később adtak vissza.

(Címlapfotó: StockSnap/27555 images/Pixabay - illusztráció)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek