Ez a csodás spanyolországi cseppkőbarlang Európa egyik legrégebben látogatott helye

Az európai turizmus kedvenc helyszínei Párizs, Róma, Velence egyike sem közelíti meg egy dél-spanyolországi barlang látogatottságát, amelyet – most derült ki – már több mint 41 000 éve keresnek fel az emberek – írja a CNN. 

Lenyűgöző cseppkőformációkat rejt a spanyolországi barlangForrás: Luis Garcia Fernandez/wikipedia

A Cueva de Nerja, azaz a Nerjai-barlang egy közel 5 kilométeres barlangrendszer Nerja közelében, a dél-spanyolországi Malaga tartományban. A Scientific Reports folyóiratban megjelent egyik friss tanulmány szerint a Cordobai Egyetem kutatói 41 218-ig visszamenőleg bizonyítékot találtak a látogatásokra, azaz 10 000 évvel korábbra, mint azt eddig gondolták.

A kutatók a legmodernebb szén-dioxid kormeghatározási technikákat használták. Megvizsgálták a koromfoltokat a falakon és a földön lévő faszén korát, és ami a legfontosabb, a fáklyákat, amelyekkel a látogatók megvilágították a barlangot. A kamrákban szétszórt, egykor lángoló fáklyák szénszemcséi pedig datálhatók voltak.

Eddig 589 őskori festményt fedeztek fel a barlangokban (amelyek természetvédelmi okokból nem látogatható területeken vannak), illetve a tereket temetési szertartásokra is használták, ezért úgy gondolják, hogy több ezer évvel ezelőtt ezek a látogatások inkább lelki okokból történtek. Nézzetek kicsit körül a barlangban!

A lenyűgöző cseppkövekről és sztalagmitokról (állócseppkövekről) híres helyet évezredek után először 1959-ben „fedezte fel" öt barát, aki denevéreket keresett. Ma a látogatók 45 perces sétát tehetnek a barlangrendszer egy részében. A szakértők szerint a Nerjai-barlang nagysága és geológiai szépsége éppúgy lenyűgözte a történelem előtti látogatókat, mint a mai embereket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek