Festői szépségű tengerparti barlangok, ahol valóra válnak az álmok

Tartastok velünk egy mesebeli barlangtúrára! Akár még új nyári úti célt is találhattok közöttük, hiszen nem elérhetetetlen helyeken vannak. De ha egy tengerparti, vagy tengerentúli nyaralás idén nem fér bele, akkor a képek láttán is utazhattok egy kicsit!

Kezdjük a sort egy híres filmes helyszínnel. A thaiföldi Phangnga-öböl egy hatalmas, 400 nm2-en elterülő vízfelület, melyből 42 kis sziget emelkedik ki; az öböl nagy része az Au Phangnga Nemzeti Parkhoz tartozik.

Phangnga sok barlangja közül az egyik szépségesForrás: Martin Pelanek/Shutterstock

A világ először talán az 1971-es Az aranypisztolyos férfi című James Bond-film bemutatása után fedezte fel magának az öblöt, ami azóta felkapott látványossággá vált. A mészkőszigetek egy része barlangokat rejt - közülük több olyat, amelybe akár hajóval is be lehet csorogni.

A hely atmoszférája pedig egészen lenyűgöző: a kis bárkák toronymagas sziklák között lebegnek, és mivel a szigetek minden kihasználható négyzetcentiméterén dús növényzet burjánzik, a levelek zöldje és a vakítóan kék ég egyszerre tükröződik a víz felszínén. A hatás egyszerre drámai és látványos, nem csoda, hogy a filmesek után sok ezren beleszerettek ebbe a helybe. És Thaiföld ma már nem egy elérhetetetlen és megfizethetetlen úti cél; az érzést mi magunk is megtapasztalhatjuk.

A görög kékség

Zákinthosz szigetének északnyugati részén találhatók a hírneves Kék-barlangok, melyekhez szervezett csónak-túrákkal lehet eljutni. Jó nagy üregekre kell gondolni, némelyikbe nemcsak a pici csónakok, hanem kisebb hajók is be tudnak menni.

Zakynthos kék barlangForrás: Krivosheev Vitaly/Shutterstock

Ezeket a kirándulásokat gyakran úgy szervezik, hogy lehetőség van a hajóról vízbe ereszkedni, és így be lehet úszni a barlangok ölelésébe. Persze nemcsak úszni és bámészkodni jó itt, a kristálytiszta víz és a különleges élmény miatt nagyon szeretik a helyet a búvárok is.

A szinte függőlegesen ereszkedő, törtfehér parti sziklák alatti barlangokat a víz leírhatatalan kékje színesre festi, ahogy visszatükröződik a falakról. Ilyen természet alkotta árnyalatokat szinte sehol máshol nem látni a világon!

Csónakos helyett sétálós barlangot is mutatunk

A Cathedral Cove, vagyis Katedrális Barlang (ránézésre is tökéletes név) a híres Coromandel-félszigeten található. Új-Zéland sokaknál bakancslistás - a Travelo szerekesztőségének tagjai is régóta vágynak ide - és ez a helyszín pedig csak ráerősít az érzésre.

A Cathedral Cove Új-Zélandon, ahova besétálhatunkForrás: Shaun Jeffers/Shutterstock

A Cathedral Cove igazából nem barlang, legalábbis nem a szó szoros értelmében, de barlang érzete van, ahogy a szárazföld felől ível át a part fölött a víz irányába. Át lehet sétálni az óriási fehér sziklaboltozat alatt, ami elég széles ahhoz, hogy valóban barlangban érezzük magunkat. A tenger lustán morogva nyaldossa a talpunknál a homok fövenyt, miközben az árnyékos boltíven túl fényesen süt a nap – szinte minden érzékünkre egyszerre hat az élmény. Apálykor jó érkezni, mert ilyenkor válik láthatóvá a part, a „barlang" bejáratát egyébként víz borítja.

Plusz egy ráadás: a vízeséses barlang

Ezt a barlangot bizony Skóciában találjuk. Kicsit zordabb, zártabb, mint a korábbi példák, de kihagyhatatlan látnivaló, ha valaki egy skóciai út során elhagyja a városokat, és a természeti kincsek felfedezését tűzi ki célul. 

Smoo Cave, a fenségesForrás: Boris Edelmann/Shutterstock

A Smoo Cave a skót vidék egyik legészakibb pontján található, még bőven (körülbelül 2 és fél órás autóútra) Inverness felett. A barlangot egyszerre alakította és alakítja a mai napig is a tengervíz és az édesvíz. Amit a sós víz hatalmas üreggé szélesített, azt a föld alatt folyó kis patakocskák tovább erodálták, és ez a változás nem áll le, folytonosan változtatja a barlang képét. A barlangba befolyik az Allt Smoo patak vize is, ami vízesést alkot és a barlang tetején lévő egyik nyíláson zubog alá 20 méter magasból.

A barlangot ma már nagyon sokat látogatják, környékén parkolókat, mosdókat, gyalogutakat és lépcsőket alakítottak ki, melyek felvezetnek a szikla tetejére. De utószezonban itt is kevesebben vannak, ilyenkor békésebb a hely, és könnyebb befogadni a borongós szépségét.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek