Az ezer éves jég birodalma: Jégfüggönyök és jégoszlopok barlangja

A Dobsinai jégbarlang Európa egyik legszebb természeti csodája. Amellett, hogy hatalmas, elképesztően szép és érdekes látvány, mivel iszonyatos mennyiségű jég van benne. Jégfüggönyök, jégkristályok, jégalagút, jégoszlopok és jégpálya – a jég szinte minden formája megtalálható itt.

A kirándulo.reblog.hu szerzője járt is ebben a föld alatti jégkastélyban. Élménybeszámolója alapján mutatunk 12 érdekességet a barlangról.

Dobsinai jégbarlangForrás: Niks Freimanis/Shutterstock

1. Akár télen, akár nyáron érkezünk ide, mindenképp legyen nálunk kabát, sapka, sál, esetleg kapucni is. A barlangban azért tud olyan jól megmaradni a jég, mert a hőmérséklete általában mínusz 0,27 Celsius fok körül mozog, de télen mínusz 8 fokig is csökkenhet, és nyáron sem emelkedik plusz 5 Celsius fok fölé.

2. A barlang a Gölnic-patak (Hnilec) oldó és koptató hatása következtében a Sztratenai-barlangrendszer részeként jött létre. A Dobsinai-jégbarlang és Sztratenai-barlang közti járatokat hatalmas kőomlások zárták el, ami által elszigetelődött, megrekedt benne a hideg levegő és létrejöttek az eljegesedés feltételei.

3. A Dobsinai-jégbarlang a világ legjelentősebb jégbarlangjai közé tartozik. Egyedülálló jellege miatt 2000-ben felkerült az UNESCO Kulturális és Természeti Világörökség listájára a Szlovák- és az Aggteleki-karszt barlangvilága részeként.

Dobsinai jégbarlangForrás: Dolezalphoto.cz/Shutterstock

4. A barlang egyes részein a jég korát kb. ezer évre becsülik, a mészkő keletkezése pedig 220 millió évvel ezelőtt történt.

5. A benne található összes jég tömege több mint 110 ezer köbméter, ami több mint 100 ezer tonna súlyt jelent.

Dobsinai jégbarlangForrás: Sandris Veveris/Shutterstock

6. A Nagy-terem kiterjedésével, és az itt található jég mennyiségével is kitűnik a többi terem közül. Közel 5000 m2 kiterjedésű fenekét tükörsima jég borítja, míg boltozatát ezer meg ezer csillogó jégkristály alkotja. Sziklaoszlopok, jégképződmények, bámulatos szépségű, 2-3 méter átmérőjű jégoszlop díszítik, melyek közül a legszebb és legismertebb a Kút nevezetű.

7. Emberemlékezet óta ismerték a Ducsa-hegy lejtőjén az úgynevezett Jéglyukat, de Ruffiny Jenő dobsinai bányamérnök volt az első, aki 1870 július 15-én Láng Gusztáv honvédhadnagy és Méga Endre városi tisztviselő társaságában a kikutatására indult. Ruffiny nevéhez fűződik a ma világhírű jégbarlang felfedezése.

8. A barlangot már 1871-ben megnyitották a látogatók számára, majd 1887-ben, a világon az elsők között, villanyvilágítással is ellátták.

Dobsinai jégbarlangForrás: Niks Freimanis/Shutterstock

9. A felfedezés híre gyorsan elterjedt a tudósok és a széles nyilvánosság körében is. Megnyitását követően Jókai Mór is hamarosan meglátogatta, mivel nagyon érdeklődött Magyarország minden természeti érdekessége iránt. Benyomásait A lőcsei fehér asszony című regényében örökítette meg.

10. A barlang felfedezését és kiépítését követően arról is ismert volt, hogy itt nyáron is lehetett korcsolyázni. Az első korcsolyázást 1893-ban rendezték, és a nyilvánosság részére egészen 1946-ig engedélyezve volt benne az egészévi korcsolyázás.

11. A Nagy-teremben 1890-ben hangversenyt is rendeztek Habsburg Lajos Károly tiszteletére.

12. A Szlovákia területén előforduló csaknem 30 denevérfaj közül 7-10 él a barlangban. Áttelel itt a nagyon ritka tavi denevér, de főleg két, egymásra nagyon hasonlító faj, a bajuszos denevér és a Brandt denevér is. A barlang ezeknek nemcsak Szlovákiában, hanem egész Közép- Európai viszonylatban is a legjelentősebb telelőhelye. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek