Ilyen lehengerlők belülről a világ leghosszabb barlangjai

Múlt héten a világ legmagasabb felhőkarcolóit szedtük egy csokorba. Ezen a héten pedig a világ leghosszabb barlangjainak nyomába eredünk. A barlangok a bolygó legtitokzatosabb és legelbűvölőbb helyei. Felfedezésük mindig rendkívül izgalmas a kutatók és a történészek körében egyaránt. Összeállításunkban fedezzük fel együtt Amerika, Kína, és Eurázsia legérdekesebb és legszebb föld alatti helyeit. 

Clearwater Cave System, Malajzia

A barlang, amit földön és vizen is megközelíthetünk

A Clearwater Cave System egy hatalmas, egymással összefüggő barlangrendszer, amely a Gunung Mulu Nemzeti Parkban, Malajziában található. Térfogatát tekintve, ez a világ egyik legnagyobb barlangja, jelenleg pedig a 9. leghosszabb barlang a világon, összesen 236 796 km-es hosszal (ami a feltárások előrehaladtával növekedhet).

Clear Water Cave - Mulu Nemzeti ParkForrás: Shutterstock/Thamkc

Az 1978-ban felfedezett Clearwater-barlang volt a rendszer első fő alkotóeleme, amelyet 1978-tól 1984-ig számos expedíció során 51 kilométer hosszúságig tártak fel. A barlangot kétféleképpen lehet elérni, először egy 4 km-es tanösvényen, majd egy hajóval a Melinau folyó mentén. 

A Clearwater rendszer részét képező Wind Cave (Szél barlang) számos lenyűgöző cseppkővel, kősziklával és sziklakorallral rendelkezik, amelyek közül néhányat meg is világítanak. A kirándulást deszkás sétányok, kacskaringós utak, úszó hidak, több száz lépcső és piknikező helyek teszik élvezetessé. 

Sac Actun, Mexikó

A világ legnagyobb víz alatti barlangja

Jelenleg a több mint 345 kilóméter hosszú mexikói Sac Actun a világ legnagyobb víz alatti barlangrendszere.  A Sac Actun feltárása 1987-ben kezdődött és 2007-re, miután egy kisebb barlangrendszerhez (Dos Ojos) csatlakoztatták a legnagyobb barlangrendszernek tekintik egész Mexikóban.

Sac Actún víz alatti barlangja - MexikóForrás: Shutterstock/Nido Huebl

A fehér barlangok szépségét a kőzet világos színe fokozza, innen kapta nevét a barlangrendszer. A vízzel elárasztott két nagy barlanglabirintus Tulum tengerparti üdülőhely közelében kapcsolódik egymáshoz. 

Optymistycha-barlang, Ukrajna

A leghosszabb barlang Eurázsiában

Az Ukrajnában található Optymistychna-barlang jelenleg a Föld 5. legnagyobb barlangja, mintegy 230 kilométeres hosszával. Ez egyébként Eurázsia leghosszabb barlangja is. A barlang neve valójában „optimistát" jelent. Ennek az az oka, hogy amikor először 1965-ben felfedezték, a szakértők nem számítottak rá, hogy hossza vagy mélysége meghaladja majd a 3 kilométert.

A barlangban több óriási szobor is találhatóForrás: Facebook/Optymistychna Cave

Azonban a Tsyklop klub optimista tagjai (akik eredetileg felfedezték a barlangot) további expedíciókat indítottak, és több mint 170 expedíció után kiderült, hogy jóval hosszabb, mint várták. A kutatók barlangban töltött napjai nem csak a törmelékkel telt járatok kibontásával és térképezéssel teltek. A barlangban agyagból készült oszlopokat, asztalt, padokat és domborműveket készítettek. Az alkotások külön színfoltjai az amúgy is igen látványos barlangnak. A járatok falait tiszta, vagy vegyileg elszíneződött gipszkristályok alkotják, megfigyelhetünk hófehér, sárga, barna vagy fekete kristályokkal fedett folyosókat is. 

Jewel Cave, Dél-Dakota

Hosszú barlang nem mindennapi látvánnyal

Ne tévesszen meg senkit a barlang neve, ugyanis nincs tele ékszerekkel. A nevét a barlangban található színes kristályokról kapta. A 322 kilométeres hosszával ez a világ egyik legnagyobb és harmadik leghosszabb barlangja. 

Jewel Cave - Dél-DakotaForrás: Facebook/Jewel Cave National Museum

A barlangot a századfordulón fedezték fel a Hell Canyonon áthaladó testvérek. A ragyogó színek és a törékeny sziklák egy csodálatos ökoszisztémát tárnak fel, amely sehol máshol nem látható. Az 1908 óta nemzeti műemléknek számító barlang számos növénynek és állatnak ad otthont, és lenyűgöző erdőtüztörténettel rendelkezik. Az Jewel Cave csillogó kalcitkristályokat, és más látványos barlangi képződményeket, nagy, sziklákkal teli járatokat, szűk kúszóutakat és az ismeretlenbe vezető sötét hasadékokat tartalmaz.

+1 Pál-völgyi-barlangerndszer, Budapest 

Hazánk leghosszabb barlangja

A fokozottan védett Pál-völgyi-barlangrendszer feltárt járatainak összesített hossza meghaladja a 32 kilométert, ezzel hazánkban a dobogó legfelső fokán áll. A Pál-völgyi-barlangrendszer kilenc barlang összekötésével született meg, és az sem elképzelhetetlen, hogy a jövőben sikerül megtalálni az összeköttetést a jelenleg több mint 6600 méternyi feltárt szakasszal bíró, szintén fokozottan védett Ferenc-hegyi-barlanggal.

Pál-völgyi-barlang - MagyarországForrás: Facebook/Pál-völgyi-barlang

A feltárás 250 ember 31 évnyi munkájával, több tízezer munkaórával jöhetett létre, és a területen valószínűleg még sok kilométernyi, eddig ismeretlen járat van. A második leghosszabb barlangrendszer egyébként a 20 és fél kilométeres, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Baradla-barlang, amelynek teljes hossza 25 kilométer. 

Forrás: cabinzero.com, mulunationalpark.com, makleit.hu, turistamagazin.hu, delmagyar.hu

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek