Különleges helyek a világban: Barlang rejti Amerika legnagyobb földalatti vízesését

Elmondhatjuk, hogy a természetnek van humorérzéke, hiszen az Egyesült Államok egyik leglenyűgözőbb természeti csodája egy másik csodálatos természeti nevezetességben rejtőzik. A Ruby Falls, az Egyesült Államok legnagyobb földalatti barlangi vízesése, a Lookout Mountain nevű hegy belsejében található. Még Johnny Cash és Roy Orbison is írt közösen egy dalt „See Ruby Fall" címmel az 1960-as években, mert ezt a helyet tényleg látni kell!

A Lookout mountain tökéletes kirándulóhelyForrás: lookoutmountain.com

A Tennessee állambeli Chattanooga a sziklamászásáról, kerékpározásáról és túrázásáról ismert környék, melynek a legfontosabb látnivalója a Ruby-vízesés, amely egy igazi gyöngyszem. Egy sor földalatti lépcsőzetes vízesésből áll össze, és végül 44 méteres magasságból zuhan alá. A látványosság egész évben nyitva tart, és állandó, 15-16 fokos átlaghőmérsékletben fedezhető fel. Nézzétek, egy igazi csoda!

A hegy belsejében, mélyen a Föld alatt ilyen természeti látványosság rejtőzikForrás: lookoutmountain.com

Az utazás a vízeséshez egy üvegfrontos liftben kezdődik, amely 26 emelet mélyre ereszkedik le 341 méteren keresztül a hegy belsejébe. A legmélyebb pontjára érve a látogatók  gazdag  cseppkőképződményeket és a barlang végére lrve természetesen magát a vízesést is láthatják. Hogy a látványt még jobban fokozzák, a barlang különböző pontjait és a vízesést mindig más-más színekkel világítják meg. Most ti is tehettek egy rövid virtuális sétát a barlangban az alábbi videón keresztül!

Így látogtható 

A földalatti barlang jó állapotának megőrzése és a látogatók biztonsága érdekében a Ruby-vízesés csak vezetett túra keretében tekinthető meg. A népszerű Cave Walk túra egy gyorsabb tempójú (70-80 perces) kirándulást kínál a barlangon keresztül a vízeséshez, melynek az ára 25 dollár (kb. 9 ezer forint) felnőtteknek és 14 dollár (kb. 5 ezer forint) a 3 és 12 év közötti gyermekeknek. Létezik egy könnyedebb, kétórás gyalogtúra (Gentle Walking Tour) részletesebb információkkal és egy este 9 óra utáni lámpás túra is, a Lantern Tour. Ezek egyaránt 40 dollárba (kb. 14400 froint) kerülnek, a jegyek ide kattintva vásárolhatók meg. 

Remek kirándulási lehetőségeket kínál a környék"Forrás: lookoutmountain.com"
Pazar kirándulóhelyeket kínál a környék
A földalatti barlang és a vízesés megtekintésén túl a Ruby-vízeséshez utazók megmászhatják a szomszédos Lookout Mountain Towert, és eljuthatnak a Blue Heron kilátóhoz. Mindkét helyről lenyűgöző panoráma nyílik a völgyre és a Tennessee-folyóra. A környken sokan kirándulnak, bicikliznek, sziklát másznak, és a túrájuk megkoronázasáként meglátogatják a barlangot, benne a kontinens legnagyobb vízesésésével.

Ezért kapta a Ruby nevet

Az 1920-as években egy Leo Lambert nevű vegyész és barlangrajongó úgy gondolta, hogy turisztikai látványosságként megnyitná a barlangot, és ennek érdekében céget is alapított. Azt tervezte, hogy az eredeti nyílásnál feljebb vágat egy bejáratot a hegybe, és lifttel szállítja a turistákat a barlangba. Ebből a célból cége földet vásárolt a Lookout Mountain oldalában, a Lookout Mountain Cave felett, és 1928-ban megkezdte a mészkő átfúrását.

A csepkkőbarlang, ahol a vízesés rejtőzikForrás: lookoutmountain.com

Ennek során egy kis átjárót fedeztek fel. Ezt a nyílást feltárva Lambert 1928-ban rábukkant  a korábban soha nem látott Ruby Falls-barlangra és annak vízesésére. A következő barlangtúrája során Lambert magával vitte feleségét, Ruby-t is, és elnevezte róla a felfedezését. Romantikus, ugye?

Közel 100 éve népszerű turistalátványosság

1929. december 30-án a Lookout Mountain barlangjai megnyíltak a nagyközönség előtt, majd a következő év júniusában a Ruby Falls barlangot is kibővítették és megnyitották. Lambert úgy döntött, mindkét barlangot megnyitja a nagyközönség előtt, de a Lookout Mountain barlangot 1935-ben bezárták, mivel nem volt túl népszerű a turisták körében, akiket sokkal jobban lenyűgözött a felső barlang, ahol vízesés zubog.

Hát persze, hogy számtalan esküvői fotózás és lánykérés helyszíneForrás: Ruby Falls/Facebook

 A patakból  és a természetes forrásokból táplálkozó vízesés a Lookout Mountain tövében csatlakozik a Tennessee folyóhoz. A Ruby-vízesést, mely továbbra is a chattanoogai turizmus egyik legfontosabb eleme, és a nagyobb Lookout Mountain barlangkomplexumot nemzeti történelmi nevezetességnek nyilvánították.
(Forrás: travelandleisure.comrubyfalls.com, wikipedia.org)

 




Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek