Három méterrel a felhők felett: így él és dolgozik az Emirates magyar pilótája Dubajban

Bártfai Krisztián egykori magyar kajakozó olimpikon ma már a Közel-Kelet legnagyobb és legbefolyásosabb légitársaságának megbecsült pilótája. Az életével és a munkájával is maradéktalanul elégedett. Hogy miért? Mindent elárul interjúnkban. 

Bártfai Krisztián az Emirates légitársaságnál egy Boeing 777-est vezetForrás: Flow PR/Emirates

Olimpikon voltál és pilóta lettél. Elég éles váltás, mesélj egy kicsit, hogyan jutottál idáig? Mennyire viselt meg a változás?
Gyerekkori álmom volt, hogy olimpikon legyek, de hasonlóképp álmom volt a pilóta élet is. Gyerekként nyilvánvalóan túl fiatal voltam ahhoz, hogy pilóta legyek, így ez elérhetetlen volt, de már akkor elkezdtem kajakozni. Kemény munkával lassan felépítettem a sportkarrieremet, és később megnyíltak a lehetőségek, hogy pilótának tanuljak. A repülés eleinte csak hobbi volt a teljes munkaidős sportolói életmód miatt. De az edzés, a csapatmunka, a felkészülés, a mentális készültség és így tovább nem különbözik. Számomra egy repülést végrehajtani olyan, mintha egy olimpiai versenyen indulnék. A felkészülés sok szempontból nagyon hasonló. És most a korábbi hobbim a munkám, és a korábbi "munkám" a hobbim, hiszen még mindig minden nap, amikor csak tehetem, kajakozni járok. Különösen most, hogy mindkét fiam szintén kajakozik, és amikor csak belefér az időmbe, edzem őket. Nagyon büszke vagyok arra, hogy 2022 szeptemberében a nagyobbik fiam, Balázs lett az első kajakos, aki az Egyesült Arab Emirátusokat képviselte egy világbajnokságon.

Miért pont az Emirates? Mennyire volt nehéz számodra a felvételi és a képzés?
A sportolói pályafutásom során mindig csapattag voltam - a legjobb eredmények elérése érdekében mindig a legjobb csapatokat, a legjobb felszerelést, a legjobb edzéseket kerestem, ahol a legjobb hosszú távú eredményeket tudom elérni. Ezzel a gondolkodásmóddal közelítettem a kiválasztási folyamathoz is. Az Emirates az egyik legjobb légitársaság, az egyik legjobb csapattal. Nem mondom, hogy a toborzás könnyű volt... miért is mondanám? Hiszen a követelmények nagyon magasak, de én ezt kerestem - ez az életem, és a legjobb eredményekre törekszem.

Egyből Dubajba költöztél? Szeretsz ott élni? Nem választanál másik bázist?
Igen, amikor megkaptam az ajánlatot, gyakorlatilag 5 perc alatt megbeszéltük a családommal! Ez 2011-ben volt, akkoriban két kisgyerekünk volt, 3 és 5 évesek. Nyilvánvalóan voltak kétségeink, de izgatottak is voltunk. És most, ha 11 év után ránk nézel, még mindig boldogok vagyunk, és az életünk millió szállal kötődik Dubajhoz. A gyerekeink tinédzserek, és egyszerűen imádják az itteni életet. Elmondhatjuk, hogy anno jó döntést hoztunk.

Krisztián és családja nagyon boldogok DubajbanForrás: Flow Pr/Emirates

Mennyire más egy hagyományos és egy diszkont légitársaságnál dolgozni? 
Az Emirates számos előnyt kínál a pilótaközösségünk és családjaink számára, hogy élvezetes, izgalmas életet élhessünk, és itt életre szóló barátságokat kötöttünk. Az előnyök közé tartozik a versenyképes adómentes fizetés, a bőséges szállás- és oktatási juttatás, a kiváló orvosi és fogászati ellátás, az életbiztosítás és a bónuszok. A légitársaság most is toboroz pilótákat, és nemrégiben bevezetett egy úgynevezett Accelerated Command programot, amelynek keretében a kapitányok A380-as első tisztként csatlakozhatnak az Emirateshez, emelt szintű fizetési csomaggal. Általában azok, akik teljesítik a programot, egy év után jogosultak lesznek a magasabb fokozatra. Az Emirates számos interkontinentális és hosszútávú útvonalon repül, a jogosultsághoz 700 repült órára és két sikeres ismétlődő ellenőrzésre van szükség. Kapitányként a karrierünk során a vezetésben, a képzésben és a toborzásban is előrébb léphetünk. Azoknak, akiket érdekel, hogy csatlakozzanak az Emirateshez, javaslom, hogy látogassanak el az Emirates weboldalára, ahol többet megtudhatnak.

Melyik a kedvenc útvonalad és miért?
Szeretem azokat az utakat, ahol egy kicsit több időm van, különösen az Egyesült Államokat vagy Ausztráliát. De természetesen nagyon szeretem az európai otthonomat is. A pihenőidők alatt igyekszem a szabadban mozogni, amennyit csak tudok. Sokat futok, biciklizek, túrázom. Próbálok minél többet felfedezni, szeretném azt hinni, hogy a GPS-lábnyomom, amit a világ minden táján hagytam, közel áll a Guinness-rekordhoz! Mindezek mellett minden évben néhány hónapot igyekszem Dubajban tölteni, mindezt úgy, hogy aznapi "fordulós" járatokat kérek a beosztásomba. Ilyenkor szívesen edzem a fiaimat kajakozásra vagy jéghokira (igen, jéghokit játszunk az Egyesült Arab Emírségekben).

Mennyivel előre tudod meg a beosztásod? Itt is vannak standby (készenléti napok), amikor bármikor behívhatnak szolgálatba? Ezeket hogy viseled?
Minden hónap 16-án kapjuk meg a következő havi beosztást. Ha összehasonlítom őket az előző légitársaságoméval, a beosztás nagyon stabil, ritkán változik. Minden 11 hónapban van egy 30 napos tartalékolási időszakunk, amikor is kaphatunk egy normál beosztást, vagy kaphatunk néhány otthoni készenléti szolgálatot. A készenléti szolgálat általában egy 8 órás időszakot jelent otthon, és ha hívnak, akkor 30 percen belül indulnunk kell, de többnyire korábban kapjuk a hívást. Általában ezeket az otthoni időszakokat arra használom, hogy a ház körüli munkákat végezzem, vagy a családommal töltsem az időt. A legutóbbi tartalékos hónapomban például háromszor hívtak be.

Bártfai Krisztián kapitány egyenruhábanForrás: Flow PR/Emirates


Milyen a fedélzeti étkezés? Miből áll neked egy Emirates menü?
Először is a repülés előtt különböző típusú menük közül választhatunk a táplálkozási igényeink szerint. Választhatunk vegetáriánust, alacsony zsírtartalmút stb.. Aztán beszálláskor kapunk egy uzsonnás tálcát, majd az indulás után 3-4 lehetőség közül választhatunk meleg ételekből, poke tálakból, piték, szendvicsek és még sok más közül. Tehát ha nem korlátozod magad valamilyen speciális diétára - mit is mondhatnék? Rengeteg remek étel van!

Mit csinálsz, ha épp nem repülsz? Mivel töltöd a szabadidődet? Szoktál Magyarországra látogatni?
Mint már említettem, az életem a sport körül forog. Nyilvánvalóan sok időt töltök a vízen, sokat evezek, és igyekszem tanácsokkal vagy bármi mással segíteni az Emirátusok újonnan alakult kenuszövetségét. Segítek edzeni gyerekeknek, kezdő felnőtteknek vagy bárkinek, aki tanulni szeretne. Régebben jégkorongoztam, szeretek biciklizni (Dubajban kb. 300+ km újonnan épített szép kerékpárút van a sivatag körül és a város közelében). Az edzőtermek, uszodák, golfpályák, alapvetően minden sportlétesítmény többnyire újonnan épült, így azt hiszem, aki szereti a sportot, annak Dubaj tetszeni fog. Magyarország közel van, úgyhogy mondjuk minden második hónapban hazarepülünk pár napra. A gyerekeink általában a nyarat a nagyszüleiknél és a barátaiknál töltik Magyarországon. Télen megpróbáljuk egyszer-kétszer meglátogatni a keresztapjukat néhány nap síelésre Ausztriában.

Mik a jövőbeli tervek?
Úgy tervezzük, hogy legalább addig maradunk, amíg a gyerekek be nem fejezik az iskolát, vagyis még 5 évig. Nemrég kezdtünk el gondolkodni azon, hogy ingatlant veszünk Dubajban, így talán tovább maradunk. Könnyen és kényelmesen haza tudunk utazni, ha hiányzik. A szüleink és a barátaink rendszeresen meglátogatnak minket, a céges villák hatalmasok, így sok barátot vagy családtagot el tudunk szállásolni. Továbbra is kajakozhatok... szóval összességében nagyon elégedettek vagyunk a mostani életünkkel.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek