Rejtett helyek a világban, amiket soha nem kereshetünk fel - 2. rész

A világ számos izgalmas helyét szeretnénk felfedezni, de vannak köztük olyan veszélyes, tiltott, védett vagy rejtett helyek is, amelyek örökre zárva lesznek a nagyközönség előtt, és legfeljebb csak az arra jogosult, kivételezett személyek látogathatják. Első részünkben a magánszigettől a híres 51-es körzetig kerestük fel a legrejtettebb helyeket. Most másik 5 olyan területet mutatunk be, melyek között több olyan is szerepel, amiket ha tanácsos lenne sem biztos, hogy felkeresnénk.

Északi-Sentinel-sziget, India

A Bengáli-öbölben található sziget egyike az Andamán-szigetcsoportnak, amit a világ egyik legveszélyesebb és legtiltottabb helyének minősítették. Ennek az az oka, hogy a szigeten élő törzs, szentinelézek, egy bennszülött nép, melynek tagjai erőszak árán próbálják fenntartani az elszigeteltségüket a külvilágtól. Minden kontaktust kerülnek a külvilággal, így nagy valószínűséggel az egyetlen sziget, amely a mai napig érintetlen a modern civilizáció számára.

Életveszélyes megközelíteni, ezért csak légifelvétel készült a szigetrőlForrás: vivaswa/Shutterstock.

A vadászó-gyűjtögető életmódot folytató törzs tagjai többször megtámadták a közeledő hajókat, aminek következtében 2006-ban két halász, 2018-ban pedig egy amerikai keresztény misszionárius vesztette életét. Így ezen a területen az indiai haditengerészet járőrözik, mivel szigorúan tilos a látogatóknak megközelíteni a szigetet.

Lascaux-i barlang, Franciaország

Ez a barlanghálózat a délnyugat-franciaországi Montignac falu közelében található, amely a falakat és mennyezeteket borító paleolit barlangfestményekről híres. Kivételes minőségüknek, méretüknek, összetettségüknek és koruknak köszönhetően - becslések szerint akár 20 000 évesek is lehetnek - a barlangkomplexum 1979-ben felkerült az UNESCO Világörökség listájára.

Ide szívesen ellátogatnánk, de nem tehetjükForrás: Jack Versloot/Jack Versloot - originally posted to Flickr as Lascaux II/Wikipedia

A rendkívüli őskori művészetet megőrző barlang azonban 1963 óta zárva van a nagyközönség elől, mert a régészek úgy ítélték meg, hogy az ember közelsége, a kilélegzett szén-dioxid is tönkreteheti az ősi műalkotásokat.

Bikini Atoll, Marshall-szigetek

Ez az óceánnal körbevett sziget távolról úgy néz ki, mint egy paradicsom, nem igaz? Ugyanakkor jó tudni, hogy Bikini Atoll számos nukleáris kísérleti programnak adott otthont, amelyek a szigetet radioaktívvá tették.

A Bikini Atoll tisztes távolból szemlélveForrás: Ron Van Oers/Wikimedia Commons

Egy 1996-os tanulmány szerint ugyan már biztonságos lenne a szigeteken sétálni, amíg nem nyúlsz az ott termő gyümölcsökhöz vagy zöldségekhez. Így a szigetre – biztos, ami biztos – senki nem teheti be a lábát. Csupán hajós túrákat indítanak a környékén, hiszen arra található a világ legjobb, hajóroncsokkal teli merülőhelye, egy igazi búvárparadicsom.

Ilha da Queimada Grande, Brazília

Brazília délnyugati partjainál elrejtve található az Ilha da Queimada Grande nevű sziget, amit a bolygó egyik legveszélyesebb helyeként tartanak számon. Kígyószigetnek is nevezik ezt a helyet,aminek nagyon egyszerű az oka: több ezer kígyó él ott, és ha ez még nem lenne elég, a világ egyik legveszélyesebb mérges kígyónak, az arany lándzsakígyónak is az otthona.

Így fest közelről az arany lándzsakígyó, amit érdemes nagyon messzire elkerülniForrás: Nayeryouakim/Wikipedia

Meglepő, de ezzel együtt is nagyjából 70 állandó lakosa van, turisták viszont csak különleges engedéllyel tehetik be a lábukat a veszélyes hüllőktől hemzsegő földre.

Albatross-sziget, Ausztrália

A sziget, amely a Hunter Island Group része, egy 18 hektáros természetvédelmi terület a Bass-szorosban, amely Tasmania északnyugati részén és az ausztráliai King Island között fekszik. Mitől ilyen különleges? Ahogy a sziget neve is tükrözi, az egyik legnagyobb repülő madár, az albatrosz költőhelyeként szolgál.

Az albatroszok és más állatok itt zavartalanul élhetnek - illusztrációForrás: Biosphoto via AFP/Gerald Cubitt / Biosphoto/Gerald Cubitt

 Úgy gondolják, hogy a sziget a világ teljes albatrosz-állománya mintegy 40 százalékának, körülbelül 5000 pár albatrosznak ad otthont. Éppen az ott élő élő madarak és állatok, például pingvinek, heringsirályok, ausztrál fókák stb. élőhelyének védelme érdekében tilos betenni a lábunkat a szigetre.
(Forrrás: traveller365.com)

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek