Veszélyes tengeri kígyók fenyegetik a strandolókat Abu-Dzabiban

Abu-Dzabi tengerpartján táblákkal figyelmeztetik a strandolókat, hogy óvakodjanak a veszélyes tengeri kígyóktól – adta hírül a The National News. A város környezetvédelmi ügynöksége azt közölte, hogy a tengeri kígyók alapvetően nem bántják az embereket, hacsak nem provokálják őket.

A tengeri kígyók csak ritkán támadnak, vagy harapnak meg embereket, ennek ellenére a harapások halálos kimenetelűek is lehetnek.

A közösségi médiában közzétett bejegyzésében az EAD figyelmeztette a strandolókat, hogy ne zavarják vagy fogják meg a félénk lényeket, mivel ők nehezen mozognak a szárazföldön, és gyakran megvárják az árapályt, hogy visszasodródjanak a tengerbe.

A tengeri kígyók általában Abu-Dzabi part menti vizeiben táplálkoznak és szaporodnak az év ezen hűvösebb időszakában, amikor a hőmérséklet 22°C körül mozog. A melegebb hónapokban a tenger mélyére húzódnak vissza. A világ közel 70 ismert tengeri kígyófaja közül csak néhány él az Egyesült Arab Emírségek vizeiben. Akár 2 méter hosszúra is megnőhetnek, sekély vizekben, korallzátonyokon és strandokon is megtalálhatók.

A strandolókat arra kérik, hogy ne nyúljanak a partra tévedt tengeri kígyókhozForrás: Shutterstock/Maciej Bogusz

Az Egyesült Arab Emírségekben a leggyakoribb fajok az Arab-öböl tengeri kígyója, a sárgahasú tengeri kígyó és a díszes zátonytengeri kígyó. Ha valakit megharapnak, tanácsos mielőbb orvoshoz fordulni, mert a méreg vérrögöket okozhat, és károsíthatja az idegrendszert. A harapás émelygéshez, hányáshoz is vezethet, de nagyon ritka esetekben halálos. 

Tavaly év végén több tucat tengeri kígyót ölt meg egy olajfolt az Egyesült Arab Emírségek keleti partjainál található Kalbánál. Az esettel kapcsolatos kutatások kimutatták, hogy a lények mennyire érzékenyek a tengerszennyezésre. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek