Titkos helyek a világban, amelyeket soha nem kereshetünk fel - 1. rész

A világ számos izgalmas helyét szeretnénk felfedezni, de vannak köztük olyan veszélyes, tiltott, védett vagy rejtett helyek is, amelyek örökre zárva lesznek a nagyközönség előtt, és csak az arra jogosult, kivételezett személyek látogathatják. Első részünkben a magánszigettől a híres 51-es körzetig keressük fel a legrejtettebb helyeket.

Hawaii legkisebb szigete

Pálmafák, hosszú strandok, lenyűgöző tenger: így fest Hawaii legkisebb szigete, Niihau, ami egy igazi paradicsom, de csak az ott élő embereknek adatik meg, hogy élvezzék. A USA kormánya ugyanis 1863-ban eladta a szigetet egy földműves családnak, akiknek tagjai 1915 óta megtiltják, hogy bárki betegye oda a lábát. Hacsak nem hív meg valaki a sziget 130 lakója közül, akik mindannyian ott születtek.

Mesés környezet, puritán körülményekkelForrás: Polihale/Wikipedia

Irigylésre méltó életük van, hiszen az állandó lakosoknak nem kell lakbért fizetniük, ellenben nincsenek aszfaltozott útjaik, elektromos áramuk, autóik vagy üzleteik. Az ottaniak csak kerékpárral vagy lóval közlekednek. A sziget megközelítésének egyetlen módja helikopterrel lehetséges, már ha érvényes a látogatók meghívója.

A Spitzbergák Nemzetközi Magbunker

A norvég Spitzbergákon, az Északi-sarktól mintegy 1200 km-re fekvő Jeges-tengeren található szigetcsoport egy homokkő sziklahegyéből nyúlik ki a furcsa építmény, a Svalbard Global Seed Vault, ami azért készült, hogy ellenálljon még az atomháborúnak is. Mert amit őrzi, az a globális magkészlet: a világ legfontosabb növényeinek génjei és fajtái, amelyek biztosítják a Föld genetikai örökségének fennmaradását egy katasztrófa esetén is. 

Az atomtámadásnak is ellenálló magbunkerForrás: Subiet/ Wikipedia.org

Azért épült éppen oda, mert ezen a ponton nincsenek földrengések, és a 130 méteres tengerszint feletti magasságban annak a veszélye sem áll fenn, hogy a jég olvadása miatt elmerülne. Az objektum 2008-ban épült, és 250 millió magot tárol speciális zacskókban, amik megakadályozzák a nedvesség bejutását. És nem csak a nedvességet, de az embereket is távol tartják onnan: hacsak nincsenek meghatározott tudományos vagy kutatói okai a belépés engedélyezésének. Pillantsatok be ebbe a különleges objektumba, ami valóban keveseknek adatik meg!

A Vatikán Apostoli Titkos Levéltára

Talán ez a világ legnagyobb magánkönyvtára, és minden bizonnyal a legértékesebb is. Itt őrzik az összes pápa személyes iratát a nyolcadik századtól kezdve, de Michelangelo leveleit és még sok más, különleges iratot is. Több mint 35 ezer kötet található meg az összesen 85 kilométernyi pocon!

A központi archívumban a római pápa kormányzásával és lelkipásztori tevékenységével, valamint a Szentély hivatalaival kapcsolatos összes dokumentumot őrzikForrás: AFP/Alberto Pizzoli

Mindösszesen a kutatásban résztvevő oktatók férhetnek hozzá az itt található adatokhoz, de csak a hozzáférésre vonatkozó engedélyének megszerzése, a szükséges kérelmek és dokumentumok elfogadását követően.

Az 51-es körzet a Mojave-sivatagban

Az egyik leghíresebb tiltott terület az 51-es körzet, amely egy amerikai katonai bázis neve. A katonai létesítmény Las Vegastól mintegy 160 kilométerre északra található. Az 51-es körzet neve szorosan kapcsolódik egy összeesküvés-elmélethez, mely szerint a területen földönkívüli kísérleteket végeznek, ezt az elképzelést azonban eddig senki sem tudta igazolni.

Gyakori látvány arrefelé: idegen lényeknek öltözött emberek a híres körzet közelében, akiket a katonaság folyamatosan figyelmeztet, hogy ne közelítsék meg a védett körzet katonai létesítményétForrás: Getty Images via AFP/2019 Getty Images/Mario Tama

Mások szerint felderítő repülőgépeket teszteltek itt, de ez az állítás is évtizedeken át bizonyítás nélkül maradt. Végül a CIA 2013. augusztus 16-án ismerte el, hogy a területen teszteltek különböző felderítő eszközöket és fegyvereket is. 

A Menwith Hill Királyi Légibázis 

A Harrogate (North Yorkshire, Anglia) közelében épült Royal Air Force Menwith Hill légibázisa a vélekedések szerint a világ legnagyobb elektronikus megfigyelőállomása, amely az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok hírszerzésének tulajdonában áll. 

Furcsa, gömb formájú építmények a sivatagban, melyek nagy mennyiségű antennát rejtenekForrás: MENWITH HILL, UNITED KINGDOM/AFP

1954-ben épült, a hidegháború idején, finoman fogalmazva a Szovjetunió kommunikációjának figyelésére. Nem ismert, hogy ma milyen célra használják, de valószínűleg továbbra is a titkosszolgálatok bázisa, és a brit kormány kommunikációs hálózatának része.
(Forrás: traveller365.comwikipedia.org)

 

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek