Titkos helyek Barcelonában, ha letérnénk a kitaposott útról

Barcelona méltán népszerű úti cél. Az óváros gótikus negyedétől Gaudí excentrikus épületein keresztül az eldugott tereken felcsendülő spanyol gitár hangjáig az utazási magazinok top10-es listái elég meggyőző indokokat sorolnak fel, amiért érdemes felkeresnünk ezt a várost. Mi most a kevésbé ismert, ám annál izgalmasabb rejtett szépségeket mutatjuk nektek. Titkos helyeket, amelyekről azok, akik mindig csak a kitaposott úton járnak, nem is tudnak.

A Sagrada Familia templom, amit szintén nem szabad kihagyni, ha a városban járunkForrás: robertharding via AFP/ProCip/Procip

Ilyen érdekes hely például a Bunkers del Carmel elnevezésű kilátópont, amit a Turó de la Rovira dombon találunk, az El Carmel városnegyedben, nagyjából egy kilométerre keletre a Güell Parktól. A domboldal tetején áll egy betonplatform, ami egy légvédelmi erődítmény része volt még a Spanyol polgárháború (1936. júl. 17. – 1939. ápr. 1.) idején. Ma rendkívül kedvelt hely a diákok körében, főleg naplementekor, amikor csodás innen a kilátás - olvasható a Lonelyplanet.com oldalán.

Forrás: Jordi Vich Navarro / Unsplash

A platform egyes részein még ma is fel lehet fedezni a hatalmas ágyúk helyét, melyekkel felszerelték az erődítményt. Ez a titkos rész ma már olyan kedvelt találkozási pont, hogy Barcelona központjából menetrend szerinti buszokkal is elérhető. Az El Carmel megállónál kell leszállni, innen pedig körülbelül 10 perc séta a kilátópont.

Romantikus pillanatok

Még csak tegnap volt Valentin-nap, szóval ha a párunkkal még februárban sikerül eljutnunk Barcelonába, akkor utólag ott is ünnepelhetjük egy kicsit a szerelmesek napját. Mégpedig több helyszínen, mert a város tele van csókolózásra termett utcácskákkal, parkokkal, kertekkel és kapualjakkal.

A csókok utcája (Carrer dels Petons) például egy tipikus, régi barcelonai sikátor, de a csókolózás ikonjává vált, különösen Szent Valentin napján. Közel van a Parc de la Ciutadella-hoz, ami tökéletes hely egy romantikus délutánhoz.

Ciutadella ParkForrás: Shutterstock.com/Ioana Catalina E

És ha szerettek egy kicsit elveszni a városban, akkor érdemes kipróbálni a Horta Labirintus Kertet, ahol ciprussövények között veszíthetjük el egy kicsit a mindennapi élet súlyát. A labirintusban azonban nem csak mi vagyunk, a kanyarokban görög mitológiai alakok szobrainak társaságában csattanhatnak el a csókokjaink, a labirintus közepén pedig a szerelem görög istene, Eros áldja meg a célba talált szerelmet.

Egy másik fajta kultúra

Barcelonában a magasművészetek mellett a múzeumokon kívüli művészet is teret és elismerést kap, csak tudni kell, merrefelé kell keresnünk. Ha körbejárjuk a Raval, a Gothic és a Born kerületeket, bizton találunk jó párat. Ezek a területek tele vannak a street art legjobb és legismertebb munkáival. Mint például a "Todos juntos podemos parar el sida" (Együtt megállíthatjuk az AIDS-et) című falfestmény a MACBA homlokzatán, amit Keith Haring alkotott.

Keith Haring alkotásaForrás: Shutterstock.com/Catwalker

De ha egyben szeretnénk látni a legszebb graffitiket a városban, akkor csatlakozzunk a barcelonai idegenforgalmi hivatal egyik graffitinézegetős vezetett túrájához, amelyet bambuszból készült kerékpárral is megtehetünk.

Egy másik kevésbé ismert útvonalon Gaudí építészetén túli szecessziós helyszíneket láthatunk. A Sant Pau-i szecessziós komplexumot, Lluís Domènech i Montaner katalán építész legfontosabb alkotását például gyakran figyelmen kívül hagyják, mivel az emberek 99%-a csak a Güell-parkról, a Casa Batllóról és a Casa Miláról hallott. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek