Újra megjelent a kaliforniai „szellemtó", és elnyelte a környéket

A NASA ezen a héten közzétett műholdfelvételei a kaliforniai Tulare-tó újbóli, drámai megjelenését mutatják. Egykor a Mississippi folyótól nyugatra fekvő legnagyobb édesvízi tó volt, azonban a 19. század végén, a 20. század elején eltűnt, miután a vizét növények öntözésre használták. A tó azonban idén újra életre kapott, és vize régóta szárazon lévő területeket nyel el. A környéken lakók pedig további áradásokra készülnek a hótakaró olvadása miatt. 

Elárasztott pisztáciafák az újra emelkedő és áradó Tulare-tó vizével körbevéve 2023. április 27-énForrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Mario Tama

A február eleje és április vége között készült képek rávilágítanak az átalakulás mértékére a régióban, amely még mindig küzd az idei téli heves esőzések és havazás következményeivel. Nem ez az első alkalom, hogy a „szellemtó" kiterjedt áradásokat okoz, de a mostani igazi pusztítást végzett, és ez még korántsem ért véget.

 

A gyorsan emelkedő víz miatt kora tavasszal evakuálni kellett a régió lakosait.  

Tulare megyében – a világ egyik legnagyobb tejtermelő régiójában – tehenek ezrei vesztették életüket az áradások következtében, és nagyjából 75 ezer tehenet kellett biztonságos helyre szállítani, írja a theguardian.com.

Egy április végi légifelvétel a Tulare-tó által elárasztott mezőgazdasági területekrőlForrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Mario Tama

„Az idei hatalmas hótakaró folyamatos árvízveszélyt jelent a San Joaquin-völgyben" – mondta Karla Németh, a kaliforniai vízkészletekért felelős állami szervezet (DWR) igazgatója egy írásos nyilatkozatában, hozzátéve, hogy az évek óta tartó szárazság utáni nagyon csapadékos tél keserédes következményekkel jár. A Sierra Nevada fehérsapkás csúcsainál fekvő régiónak a hőmérséklet emelkedésével tehát számolnia kell a hóolvadás további hullámaival.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek