A világ második legmélyebb kék lyukát fedezték fel Mexikóban

Megdöbbenést keltett a tudományos közösségben, hogy Mexikóban felfedezték a világ második legmélyebb kék lyukát. A hatalmas víznyelő körülbelül 250 méter mély. A kutatók szerint a mexikói rendkívüli felfedezés rávilágíthat arra, milyen volt a környezet és az éghajlat évezredekkel ezelőtt, írja a siviaggia.it.

A kék lyukak indigó központjaikról és világoskék kerületükről kapták a nevüket. Ez a hatalmas zafírszínű szakadék a Chetumal-öbölben található, a Yucatán-félsziget keleti partja mentén, és a kutatók szerint egy ablakot jelent, ahol információkat szerezhetnek arról, hajdanán milyen volt a környezet és az éghajlat. A jelentések szerint a jégkorszakban keletkezhetett, amikor a tengerszint 100-120 méterrel alacsonyabb volt a jelenlegi szintnél. Egy rövid videó is készült a felfedezésről.

A világ legmélyebb ismert mély lyukát 2016-ban fedezték fel a Dél-kínai-tengerben, és Sárkánylyuknak nevezték el, ami a feljegyzések szerint nagyjából 298 méter mély.

A mexikói, 250 méter mély kék lyuk a Taam Ja nevet kapta, ami maja nyelven „mély vizet" jelent.

A jelentések hozzáteszik, hogy meredek oldalai és csaknem 80 fokos lejtői vannak, míg a barlang szája körülbelül 4,5 méterrel van a tengerszint alatt – teszi hozzá a timesofindia.indiatimes.com.
(Címlapfotó forrása: Biosphoto via AFP/Gabriel Barathieu / Biosphoto/Gabriel Barathieu - illusztráció)

 

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek