Cápatemetőre bukkantak az óceán mélyén

Megkövesedett fogakkal teli cápatemetőt fedeztek fel kutatók Ausztráliában, az óceán fenekén. A két kutatóút leletei között egy teljesen új faj is szerepel – olvasható az IFLScience oldalán.

Az ausztrál nemzeti tudományos ügynökség, a CSIRO által üzemeltetett Research Vessel (RV) Investigator nevű hajón dolgozó tudósokat valósággal lenyűgözte, amikor több mint 750 darab megkövesedett cápafogat ástak elő a Kókusz-szigeteknél. 

"Úgy tűnik, hogy a fogak modern cápáktól, például makócápáktól és fehér cápáktól származnak, de ősi cápafogakra is bukkantunk, köztük az óriás megalodon közvetlen ősétől" – mondta Dr. Glenn Moore, a Nyugat-ausztrál Múzeum halászati kurátora. 

Az RV Investigator által talált fogak közül a legősibb nagyjából 15 millió éves, és valószínűleg a megalodon legközelebbi rokonához tartozott, amely több mint 12 méter hosszúságúra is nőhetett.

A kutatók az expedíció során nemcsak fogakat, hanem egy új cápafajt is felfedeztek, amelyről eddig semmilyen feljegyzés nem készült.

„Az út elején begyűjtöttünk egy feltűnően kisméretű, csíkos szarvascápát" – mondta Dr. Will White, a CSIRO Ausztrál Nemzeti Halgyűjteményének cápaszakértője. „Ez a faj egyedülálló Ausztráliában, de eddig még nem nevezték el és nem készült róla semmilyen dokumentáció.

A tudósok távoli kamerákkal rögzítették a különböző fajokat, ami nem feltétlenül egyszerű művelet. Egy fotó tanúsága szerint még azzal is meg kellett küzdeniük, ahogy egy érdeklődő egyed ráharapott a berendezésre. A kutatók nem csak az új fajok beazonosítására korlátozódik, a céljuk az, hogy többet megtudjanak a tengeri ökoszisztémákról, valamint a fajok elterjedéséről és viselkedéséről.

(A borítókép illusztráció, forrása: Shutterstock/Lewis Burnett)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek