Ezek a világ legkékebb helyei, melyek képeit nézegetve is feltöltődhetünk

A klasszikus kék színt 2020-ban választotta meg a Pantone az év színének. De akár az év színe, akár nem, a szakemberek szerint segít abban, hogy békésebbnek és nyugodtabbank érezzük magunkat. Éppen ezért gyűjtöttünk össze pár olyan helyszínt, amire már csak rápillantva is lazább és nyugodtabb lehet a mai délutánunk. És még zenét is ajánlunk melléjük!

Általában nem szoktunk zenét javasolni a cikkeinkhez, de ha tehetitek indítsátok el az alábbi videót, miközben legalább lélekben elutazttok ezekre a fantasztikusan kék helyekre.  mintha ezekhez a látnivalókhoz találták volna ki a lofi dallamok különleges hangzását.

A kék árnyalatokkal tökéletesen összhangba keverednek a lágy, menyugtató dallamok. Fogjatok kézbe egy bögre délutáni kávét vagy egy jól behűtött, hideg üdítőt, és indulhat az utazás!

Felfedezzük a káprázatos Chefchaouen kék színű sikátorait, a macskaköves utcáiról és kék-fehér házairól ismert Sidi Bou Said városát, a szabályos kört alkotó Nagy Kék Lyukat Belizben, és Havanna kékségét is.

Ennél kékebb város nem létezik

A Marokkó északnyugati részén fekvő Chefchaouen kék színű sikátorai a fotósok paradicsoma. A város „a kék gyöngy" nevet is viseli. A kék színűre festett utcák egységét csak a cserepes növények színkavalkádja töri meg. Ezek a házak a világ összes utazási kiadványában szerepelnek, ha Marokkó látnivalóira keresünk rá.

Tipikus chefchaoueni udvar a Medinában (óváros)Forrás: shutterstock.com / dsaprin

Különféle elméletek láttak napvilágot arról, hogy miért kék színűek az utcák. A történelmi feljegyzések szerint az utcai falakat a náci Németországból elmenekült zsidók kezdték kékre festeni, mivel a szín az égboltot és az isteni hatalmat jelképezi.

Marokkó kék városának hangulatába merülveForrás: shutterstock.com / Kanuman

Manapság Chefchaouen lakosságát berberek, muzulmánok és zsidók alkotják, valamint a spanyol bevándorlók leszármazottai, akik az 1400-as évektől élnek itt. A helyiek folytatták leszármazottaik szokásait, és még ma is a chefchaoueni kék árnyalattal festik le a házak falait. A legtöbb turista az áprilistól júniusig tartó időszakban érkezik a városba, de ha elkerülnénk a tömeget és kevésbé frekventált időben érkezünk ide, a hangulat akkor is örök élmény marad. 

Belize mélységes ékessége

Ez a víz alatti víznyelő a világ legnagyobb ilyen jellegű természeti képződménye Belize partjainál, 100 kilométerre Belize városától. A szabályos kört alkotó Nagy Kék Lyuk átmérője 300 méter, míg mélysége körülbelül 120 méter. A helyszín, amiről sokáig csak a helyi halászok tudtak, ma már UNESCO világörökségi helyszín. Akkor vált világszinten is ismerté, amikor 1971-ben idelátogatott a legendás tengerbiológus és felfedező, Jacques Cousteau.

Cousteau a bolygó egyik legjobb búvárhelyének nyilvánította a helyetForrás: Shutterstock.com

Cousteau és legénysége feltárta a Nagy Kék Lyuk mélységét és megerősítették, hogy több ezer évvel ezelőtt keletkezett, amikor az árapály elöntött egy barlanghálózatot. A víznyelőt körülvevő korall-atollnak van egy sekély belső gyűrűje, ahol világosabb színű a víz, és amely természetes gyűrűt alkot az elárasztott barlang mélykék színű vizei körül. Ahogy a búvárok leereszkednek a lyukba, a sötét víz kezd tisztábbá válni, így lenyűgöző rálátás nyílik az elárasztott barlanghálózatra, amely különféle tengeri élőlényeknek, köztük pörölycápának ad otthont – írja a Travelbelize.org.

Havanna kékje is laza

A klasszikus kék színt 2020-ban választotta meg a Pantone az év színének. A szakemberek szerint ez a szín segít abban, hogy békésebbnek és nyugodtabbank érezzük magunkat. Havannát egyébként is a lazasággal, az utcán táncolással, a finom utcai ételekkel és a klasszikus, hatalmas amerikai autókkal azonosítjuk.

A kék a tenger vízétől a falakon át az autók színéig, mindenhonnan visszaköszönForrás: Shutterstock.com / Zoltan Varga Photographer

Ehhez hozzá jön még a sok szép kék színűre festett, árkádos házhomlokzat, a kopottas kékes tűzfalak, a város strandjainak és hullámainak kékje – és máris megvan a nyugalom kék receptje.

Minden amerikai család kedvenc tava

Ha egy amerikai családi filmben elhangzik a kérdés, hogy hova igyekszik a család kempingezni és elvonulni, biztos, hogy a legtöbb esetben a kaliforniai Tahoe-tó lesz a válasz. A Sierra Nevada-hegység egyik legnagyobb édesvízi tava egész évben klasszikus kék színben pompázik.

Ha kirándulásról van szó, irány a Tahoe-tóForrás: Pixabay.com

A hegyi tó 1879 méter magasan fekszik, Carson City-től nyugatra. Ez Észak-Amerika legnagyobb alpesi tava, 501 méteres mélységével pedig az Egyesült Államok második legmélyebb tava. Nyáron ideális hely csónakázáshoz, horgászathoz és kempinghez, de télen is lenyűgöző látványt nyújt.

Tunézia kék csodája

Tapasztalatból mondjuk, hogy ide egyszer el kell menni. Bár Sidi Bou Said nem úgy kék, mint Chefchaouen, de a kék-fehér épületek, kilátóteraszok, kupolák és a tenger látványa egybeolvasztja az árnyalatokat. Sidi Bou Said egy Földközi-tengerre néző hegyfokra épült, és körülbelül 20 kilométerre található Tunézia fővárosától Tunisztól.

Sidi Bou Said, a művészek és költők kék városaForrás: Shutterstock.com / Iurii Dzivinskyi

A város elsősorban macskaköves utcáiról és kék-fehér házairól ismert, de  hangulatos, fehérre meszelt, szőnyegekkel díszített kávézói és éttermei is megérik a pénzüket; a kis galériákról nem is beszélve, melyek a legeldugottabb utcákban is felbukkanhatnak. Olyan itt sétálni, mintha egy teljesen más világba csöppentünk volna – egy afrikai kultúrával fűszerezett kék-fehér görög jellegű városkába, ahol csak megy-megy egyre feljebb az ember, míg nem a fehérre meszelt szikla tetején elé nem tárul a végtelen kék tenger, ami a horizonton összeolvadt az ég kékjével! Felejthetetlen!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek