Felfedték III. Károly király első bélyegeit, sokakat meglepett az uralkodó portréja

Szerdán láthatta először a nagyérdemű III. Károly király portréját az új brit postai bélyegeken, amelyken meglepő módon, a hagyományokkal szakítva koronaékszerek nélküli egyszerű portréja szerepel. Az új bélyegekre kerülő portrét a király személyesen hagyta jóvá. A választása azért kirívó, mert a jelenleg közforgalomban lévő összes brit postabélyegen a néhai királynő profilból készült, koronát viselő portréja látható.

A brit Royal Mail szerdán bemutatta az első postabélyegeket, amelyeken III. Károly király képe látható, miután tavaly szeptemberben trónra lépettForrás: AFP/-

Az első- és másodosztályú postaforgalmi bélyegeken április 4-től jelenik meg a király ugyancsak profilból készült portréja, de III. Károly – édesanyjával és néhai nagyapjával, az 1952-ben elhunyt VI. György királlyal, II. Erzsébet királynő édesapjával ellentétben – nem visel koronát és más királyi jelképeket.

Az új, mindennapi használatra szánt bélyeg április 4-től lesz megvásárolhatóForrás: AFP/-

David Gold, a Royal Mail külkapcsolati igazgatója szerdán a BBC brit közszolgálati médiatársaságnak elmondta:

III. Károly külön kérése volt, hogy a postai bélyegekre kerülő portréja egyszerű legyen, és ne ábrázoljon semmilyen királyi jelképet, díszítést.

III. Károly király a hetedik olyan brit uralkodó, akinek arcképe a brit postai bélyegeken látható. Elsőként Viktória királynő portréja került a bélyegekre, egy olyan arcmás felhasználásával, amely a néhai uralkodó 15 éves korában készült.

A jelenlegi uralkodó portréját ábrázoló új fontbankjegyeket a Bank of England már decemberben bemutatta, amelyekről szerkesztőségünk is beszámolt.
A forgalomban lévő, angliai és walesi kibocsátású 5, 10, 20 és 50 fontos bankók előoldalán II. Erzsébet portréja látható. Az idén 75 esztendős III. Károly király arcmásával nyomtatott bankjegyek forgalmazása 2024 közepén kezdődik, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek