Így néz ki a Sors Köve, amely felett III. Károly fog trónolni a megkoronázásakor

Útnak indították a Sors Kövét az Edinburgh-i kastélyból, hogy megkezdje az utazását Londonba, III. Károly király megkoronázása alkalmából. A követ hagyományosan a trónszékben szokták elhelyezni. A május 6-i ceremónia előtt teszik oda, és az istentisztelet utáni hetekben visszaküldik Edinburghba.

Buccleuch Richard Scott herceg, mellette két fegyveres tiszt, a Sors Köve mellett áll az Edinburgh-i kastélyban tartott különleges ünnepségen 2023. április 27-én, mielőtt a westminsteri apátságba szállítottákForrás: AFP/Russell Cheyne

A Scone Stone néven is ismert követ 2023. április 27-én egy rövid ceremónia keretében indították útjára az Edinburgh-i kastély koronaterméből. Lassan és roppant óvatosan vitték ki az épületből egy speciális, skót tölgyből készült hordozón, amelyet úgy terveztek, hogy a londoni utazás során biztonságban és sértetlenül megőrizze.

Óvatosan viszik a 152 kilogrammos követ, hogy a londoni Westminsteri apátságba szállítsák a május 6-i ünnepségreForrás: AFP/Russell Cheyne

A különleges követ hét évszázadon át az angol trónszékben tartották, miután 1296-ban I. Edward angol király elvitte Skóciából. 1996-ban II. Erzsébet királynő és John Major akkori miniszterelnök egyetértésével azonban visszaadták Skóciának, ugyanakkor a skótok biztosították az angol királyi házat, hogy a kő a jövőbeli koronázások alkalmával mindig visszakerülhet a Westminsteri apátság épületébe, így III. Károly koronázásakor, május 6-án is ott lesz.

A Sors Köve a koronázási székben a Westminsteri apátságban egy kb. 1875 -1885 között készült fotónForrás: Cornell University Library/Wikipedia

A Sors Köve sokak számára Skócia fontos szimbóluma. 1950 karácsonyán négy glasgow-i diák lopta el, aki behatolt az apátságba, és visszaszállította Skóciába, ahol több hónapig rejtve maradt.

Később újra megjelent az Arbroath Apátságban. Erzsébet királynő megkoronázása idejére visszahozták Angliába, de a helye vitatott maradt egészen addig, amíg nem született döntés arról, hogy visszaadják Skóciának. 2024-ben azonban új, állandó otthonra lel a Perth Múzeumban, írja a royalcentral.co.uk.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek