5 különleges hajóroncs, amelyekért rajonganak a turisták

Az UNESCO szerint nem kevesebb, mint 3 millió hajóroncs veszett el a hullámok alatt, és közülük sok még ma is csak arra vár, hogy felfedezzék. De turisztikai szempontból a legérdekesebb hajóroncsok azok, amelyekről már tudunk, és amelyeket meg is látogathatunk. Ha a hajóroncsok mesélni tudnának, egészen biztosan érdekes történeteket hallanánk. A látogatók pedig imádják megcsodálni, fotózni a hatalmas, rozsdás monstrumokat.

1. Peter Iredale – Warrenton, USA

A Peter Iredale kísérteties roncsa jelenleg a Fort Stevens State Park része, és Oregon partja mentén található. A brit Iredale & Porter hajózási cég tulajdonában lévő négyárbocos vitorlás 1906 szeptemberében hagyta el a mexikói Santa Cruzt, és az oregoni Portland felé tartott, ahol búzát kellett volna felvennie, amit az Egyesült Királyságba kellett volna elszállítania.

Forrás: Robert Bradshaw/Wikipedia

Azonban az Oregon History Project szerint, a heves szél és az erős áramlatok miatt zátonyra futott Clatsop Beachnél, és három árboca is eltörött az ütközéskor. A hajóroncs azonnali turisztikai látványossággá vált, maradványait azóta is egyre csapkodják a hullámok és a szél, ezért mára nem sok maradt meg belőle, de a mai napig így is híres nevezetesség.

2. Panajótisz – Zákinthosz, Görögország

Ez a Jón-szigeteknél található hajóroncs a világ egyik legszebbnek tartott és egyik legismertebb tengerpartján esett fogságba. A Navagio-öbölnek vagy Csempész-öbölnek is hívott helyen 1980-ban a rossz időjárás és műszaki hiba miatt járt szerencsétlenül.

Forrás: Katarzyna Tyl/Pixabay

Egyes szóbeszédek szerint, viszont a hajó cigarettát, alkoholt csempészett, és a görög parti őrség elől menekülve futott zátonyra. A hatalmas, rozsdásodó tömb azonban messze nem az egyetlen dolog, amit ott látni kell: a strand tiszta, türkizkék vizével és érintetlen, fehér homokjával is vonzza a látogatókat. Köztudott, hogy a világ egyik legtöbbet fotózott helye. Az öbölbe csak hajóval lehet bejutni, így kisebb-nagyobb hajókkal szállítják oda a turistákat. 

3. Sarah – Sandy Ground, Anguilla

Az Anguilla sziget Nagy-Britannia tengerentúli területe. A sziget a Kis-Antillák szerves része, Sandy Ground pedig egy 230 lakosú falu, Anguilla tizennégy kerületének egyike, valamint fő kikötője. A Sarah, Anguilla legnagyobb roncsa 70 méter hosszú, és a dagálytól függően 10-25 méteres vízben áll. Mint sok más hajó, a Sarah is a Klaus hurrikán áldozata lett 1984-ben.

Forrás: Kristopher Kettner/Shutterstock

Hat hónappal azután, hogy elsüllyedt, a jelenlegi helyére vontatták. A roncs teljesen sértetlen, egyenesen áll, és villámgyorsan népszerű turisztikai látványossággá, illetve óriási Instagram-barát hellyé vált.

4. Dimitrios – Peloponnészosz-sziget, Görögország

A görög Gytheio városától pár kilométerre található tengerparti vízben már évtizedek óta rostokol a Dimitrios hajóroncs. A 67 méteres teherhajó 1950-ben épült, és nagyjából három évtized után, 1981. december 23-án futott zátonyra Görögország partjainál.

Forrás: Yintan/Wikipedia

A szóbeszéd szerint ezt a teherszállító hajót is cigaretta csempészek használták török és olaszországi útjaik során. Egyszert aztán, amikor tetten érték őket, inkább a homokos partra futtatták a hajót, és felgyújtották. Azóta is ott vesztegel a bádog óriás, aminek kissé félelmetes érzés a közelében tartózkodni.

5. MS World Discoverer – Salamon-szigetek

Az 1974-ben Németországban épült hajó eredeti neve BEWA Discoverer volt. Hossza 88 méter, szélessége 15 méter, súlya pedig 3724 tonna. Megépítése után Dániába adták el, a hajó ekkor kapta a World Discoverer (magyarul: „világfelfedező") nevet.

A tengerjáró azzal szolgált rá a nevére, hogy dupla felépítésű hajóteste miatt az antarktiszi vizekre is ellátogathatott. 137 utasát rendszeresen szállította a jéggel borított kontinenshez. Oldalán motoros gumicsónakokat vitt, hogy utasai közelebbről is megtekinthessék a jeges földrészt.

Forrás: Philjones828/Wikipedia

Éppen a Salamon-szigetek között hajózott, amikor váratlanul léket kapott és zátonyra futott 2000. április 30-án. A kapitány, hogy megakadályozza a hajó teljes elsüllyedését, az onnan délre található Roderick-öböl sekély vizére kormányozta. A World Discoverer ezután felborult és elsüllyedt. Az utasokat kimenekítették, szerencsére senki nem sérült meg. A hajó a mai napig az öbölben fekszik, és a turistahajók gyakori állomása.

Forrás: mentalfloss.comwanderlust.co.uk, Wikipedia

 




Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek