Ilyen nagyszabású programokkal készülnek III. Károly koronázására

Korábban már beszámoltunk róla, hogy III. Károly májusi koronázási ceremóniája rövidebb, és külsőségeiben is szerényebb lesz, mint édesanyja, II.Erzsébet királynő hatalmas pompával kísért koronázási szertartása. A királyi udvar most ismertette a részletes programtervet – adta hírül az MTI.

A koronázásra május 6-án, szombaton a londoni Westminster-apátságban kerül sor. A London közepén, a parlamenttel szemközt emelkedő apátság több mint 900 éve az angol-brit uralkodók hagyományos koronázó temploma. Itt koronázták meg 1953. június 2-án, trónra lépése után csaknem másfél évvel az akkor 27 esztendős II. Erzsébet királynőt, III. Károly édesanyját is. II. Erzsébetet életének 97., uralkodásának 71. évében, tavaly szeptember 8-án hunyt el, a skóciai Balmoral kastélyában.

Az eseményre több százezer ember érkezik majdForrás: Shutterstock/Watcharisma

A májusi koronázáson III. Károlyt és feleségét, Kamillát is megkoronázzák. A brit monarchikus szokásjog alapján ugyanis a mindenkori király feleségét a "Queen Consort", vagyis az uralkodó királynői rangú hitvese cím és külön királynői korona illeti meg, és ugyanúgy felségnek kell szólítani, mint a királyt. A Buckingham-palota által vasárnap ismertetett részletek szerint a koronázási ünnepségek első mozzanataként május 6-án, szombaton délelőtt a király és hitvese díszes menet (The King's Procession) élén a palotából a Westminster-apátságba hajtat.

A ceremónia után egy még nagyobb létszámú díszfelvonulást (The Coronation Procession) vezetve a királyi házaspár visszatér a Buckingham-palotába. Ezután III. Károly és felesége, valamint a királyi család tagjai megjelennek a palota híres erkélyén és üdvözlik a tiszteletükre összegyűlt tömeget.

Ez lesz III. Károly király első ceremoniális megjelenése uralkodóként a Buckingham-palota teraszán, amelyre a királyi család tagjai rendszerint történelmi jelentőségű események alkalmából lépnek ki. Az udvar vasárnapi tájékoztatása szerint III. Károly koronázásának másnapján, május 7-én, vasárnap nagyszabású koronázási koncertet tartanak a legnagyobb és legősibb brit királyi rezidencián, a London nyugati határában emelkedő windsori kastélyban.

A brit királyi család tagjai csak történelmi jelentőségű események alkalmából lépnek ki a Buckhingam Palota teraszáraForrás: Shutterstock/Lorna Roberts

A rendezvényen, amelyet a BBC brit közszolgálati médiatársaság rendez, állít színpadra és közvetít, a legnagyobb világsztárok lépnek majd fel, bár a Buckingham-palota egyelőre nem fedte fel a résztvevők pontos névsorát. A több ezer fős közönséget a BBC által szervezett országos sorshúzáson választják ki, a szerencsés nyertesek mindegyike két ingyenes jegyet kap a windsori koronázási megakoncertre. A világhírű szupersztárok mellett fellépnek a zenei rendezvényen különböző szakmai és társadalmi közösségek amatőr zenei együttesei és kórusai is. A szereplők között lesznek mások mellett olyan kórusok, amelyeket Nagy-Britannia által befogadott menekültek alapítottak, de fellépnek az állami egészségügyi szolgálat (NHS), valamint a LMBT-közösség tagjaiból verbuválódott énekegyüttesek is.

A windsori kastélyban óriási megakoncert is leszForrás: AFP/Glyn Kirk

A nagyszabású rendezvények központi elemei közé tartoznak majd a Nagy Koronázási Ebédek (Coronation Big Lunches) nevű hatalmas össznépi utcabálsorozat, amelyet országszerte a helyi lakóközösségek szerveznek szintén a koronázás másnapjára, várhatóan többmilliós részvétellel.
Május 8-ra, hétfőre a brit kormány soron kívüli munkaszünetet hirdetett, és ez a nap a Buckingham-palota ismertetése szerint a jótékonykodásé, a helyi közösségek érdekében vállalt önkéntes jószolgálati tevékenységeké lesz, The Big Help Out címmel. III. Károly király életének 75. évében jár, és így az angol-brit monarchia évezredes történetében ő lesz a legidősebb uralkodó, akit megkoronáznak.

(A borítókép forrása: AFP/Niall Carson)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek