Karbonlábnyom nélküli felejthetetlen úti célokat mutatunk!

Néhány évtizeddel ezelőtt, ha utazásról beszélgettünk, még csak az volt a kérdés, hogy "hova" és "mikor". Ma már ennél jóval mélyebben beleássuk magunkat a témába, és ha felelősen szeretnénk utazni, akkor fel kell merülnie az alacsony szén-dioxid-kibocsátású lehetőségeknek is. Íme pár odafigyelős, utazós tipp a Föld napja alkalmából.

A klímabarát turizmus ma már nem egy idegen kifejezés, aki igyekszik odafigyelve utazni az tudja, hogy a kevesebb, de hosszabb időtartamú utazások nemcsak a károsanyag-kibocsátás szempontjából lehetnek kedvezőbbek, hanem a kiválasztott hely infrastruktúrájára is és a saját regenerálódásunkra is jó hatással lehetnek. Ha tovább maradunk valahol, nyugodtabban, rohanás nélkül tudjuk élvezni a az új tájat és kultúrát. 

A Rhätische Bahn svájci vasúttársaság szerelvénye az UNESCO világörökségi helyszínei közé tartozó sínpályán halad a svájci Preda közelében - Repülőút sosem lesz ennyire fenségesForrás: MTI/EPA-KEYSTONE/Gian Ehrenzeller

Ha viszont az egyik helyről rohanunk a másikra, hogy még több helyszínt ki tudjunk pipálni a listánkon, akkor egy idő után elveszíthetjük az utazás értékét és lényegét. A végén már az is mindegy lesz, mivel közlekedünk, csak érjünk időben oda, meg vissza. Pedig a környezetbarát közlekedési módok választása, és a felettébb környezetkárosító légi közlekedés minimalizálása az egyik legfontosabb tényező a klímabarát turizmuson belül.

Ha tehetjük, tekerjünk biciklivel az elérhető távolságban lévő úti célunkhoz, főleg ha vezet oda kiépített bicikliút. Illetve válasszuk a vonatos közlekedést, vagy a jobb és megbízható csoportos, buszos kirándulásokat, esetleg csoportos és tematikus élményutakat, ahol egyezik a résztvevők szemléletmódja és érdeklődési köre is.

A szakértők ajánlják még, hogy a szálláshelyeknél is figyeljünk oda, válasszunk öko-címkézett szállásokat, apartmanokat, szállodákat. Tegyük le a voksunkat a helyi-turisztikai és az öko-turisztikai szolgáltatások mellett. 

Vízesések, arborétumok busszal és biciklivel

Ha kirobogtatok már a HÉVvel Gödöllőre és meglátogattátok a Gödöllői Királyi Kastélyt, de az Arborétumot még nem, akkor itt az ideje, hogy felfedezzétek. A Gödöllői Arbo-Park (korábbi nevén Gödöllői Erdészeti Arborétum)  4.5 km-re van a buszmegállótól, és 2.3-ra a vasútállomástól. Egy felettébb tiszta és illatos erdei kirándulóhelyet képzeljetek el, ahol kikapcsolódhatnak a családok és a párok is, de egyéni madárlesre és kutyasétáltatásra is indulhatunk a 20 hektáros látogatói részen. 

Gödöllői Arbo-parkForrás: Gödöllői Arbo-park / FB

Az Arbo-park hétköznap ingyenesen látogatható, hétvégén és munkaszüneti napokon azonban belépődíjas. Látogatni minden évszakban érdemes, mert mindig más arcát mutatja az erdő.

A Kárpát-forrást, ezt a kedves kirándulóhelyet, Pilisszentlászló határában találni. Könnyen elérhető túracélpont, ahova mehetünk busszal is majd tovább gyalog, és gyerekekkel is célba vehető.  Pilisszentlászlóról és Szentendréről babakocsival és kerékpárral is megközelítheted, és jó helyszín sütögetéshez, piknikezéshez és pihenéshez.

Kárpát-forrásForrás: parkerdo.hu / Facebook.com

A Bükkös-pataknál jobb tavaszi és nyári pihenőhelyet elképzelni nehezen lehet, a kiépített Kárpát-forrás hideg vize pedig ivóvízként szolgál a fáradt kirándulóknak. De ennyi természetes kényelmi faktor után azért ne feletsük el, hogy sétálnunk nekük kell, így készüljünk kényelmes túracipővel és hátizsákkal mert a forrás környékén érdemes még felkeresni a Dömörkapu-vízesést és a Lajos-forrást is.

Vonattal a nagyvilágba, 1 napra vagy kettőre

Számos közeli nagyváros egy napon belül is megjárható Budapestről. Ha valaki idén városnézésre adná a fejét, az válassza inkább a vonatozást, még az olyan közeli célpontok esetén is, mint Bécs vagy Pozsony, de még Salzburg is belefér. 

SalzburgForrás: Leonhard_Niederwimmer/Pixabay

A Budapestről Ausztriába közlekedő vonatok általában gyorsak, tiszták, kényelmesek és így érkezés után nem kell parkolóhely kereséssel tölteni az időt. A jegyárak pedig kifejezetten barátságosak: ha időben megvesszük, már 13 euróért eljuthatunk Budapestről Bécsbe, vagy Salzburgba oda-vissza 48 eurótól railjettel. 

Lovaskocsi PrágábanForrás: robertharding via AFP/Richard Nebesky/Richard Nebesky

Persze nem csak Ausztriáig juthatunk vonattal: Németországba (pl. München), Lengyelországba (pl. Varsó, Krakkó), Csehországba (pl. Prága, Brno), de még Svájcba (Zürich) is eljuthatunk egy többnapos útra. Tapasztalatból mondjuk, minél hosszabb a táv, annál kevésbé érdemes sajnálni a pénzt a hálókocsira. Pár éve a Budapest-Berlin távot odafelé ülőkocsiban, hazafelé hálókocsiban tettük meg - nem meglepő módon utóbbi klasszisokkal kényelmesebb volt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek