Varsói gyorstalpaló 48 óra alatt

Zseniális hamburgerezőt éppúgy találunk Varsóban, mint világörökségi védelem alatt álló belvárost, Sztálin- barokk felhőkarcolót, pompás kastélyt és szelíd mókusokkal teli parkot. A város felfedezéséhez bőven elég két nap, a fapadosoknak köszönhetően pedig olcsón megúszhatjuk a kiruccanást.

Cikksorozatunkban eddig olyan helyeket mutattunk meg, amiket akár egyetlen őszi hétvége alatt is abszolválni lehet, mégsem marad utánuk hiányérzetünk. Vagy azért, mert viszonylag közel fekszenek hazánkhoz, vagy mert fapadosokkal nevetségesen olcsón el lehet jutni a helyekre, a látnivalók pedig könnyedén kipipálhatók pár nap alatt. Ezúttal a lengyel főváros, Varsó a soros.

1. rész:Torz békák a hídon, megunt cipők a vezetékeken Ljubljanában

2. rész:Meneküljön Piranba a hirtelen jött ősz elől!

3. rész:Krémesezzen a türkizkék Bledi-tó partján!

4. rész:Jakuzzi a malomban, idill a Fertő tónál

Varsóba legegyszerűbben repülővel juthatunk el, a fapados légitársaságoknak köszönhetően az év legnagyobb részében kifejezetten barátságos árakon. A Wizzairnél és a Ryanairnél is találtunk olcsó jegyeket októberre és novemberre is, előbbinél 6900 forintot, utóbbinál 5700 forintot kóstál egy út. Bár a Wizzair jegyei egy kicsivel drágábbak, mi mégis inkább rájuk szavaznánk, mert ők a város központi repterére, a Chopin-re repülnek. Az ír fapados a Varsó Modlin repülőteret használja, ahonnan még egyszer annyit kell tömegközlekedéssel utaznunk a belvárosig, mint amennyit a levegőben töltünk – közel egy órát.

A mindig nyüzsgő óváros - További képeinkért kattintson bátran!
Galéria: Varsó két nap alatt
mimi / Travelo

 Ezzel szemben a Chopin Nemzetközi Repülőtéren ennél jóval könnyebb az élet: veszünk egy háromnapos bérletet az érkezési oldal újságosánál (Relay) 30 złoty-ért, és már fel is ugorhatunk a belvárosba tartó 175-ös számú buszra.

Mi az Ibis lánc Stare Miasto nevű tagjában foglaltunk szállást, ami stratégiailag kiváló helyen volt Varsó gyors és kényelmes felfedezéséhez, és mivel a szobaárak sem voltak vészesek, így olvasóinknak is nyugodt szívvel ajánljuk ezt a helyet. Egy kétágyas szoba 179 złoty-ba, vagyis körülbelül 12 000 forintba kerül. Szépen felújított, vidám hangulatú lobby és kis alapterületű, ám tiszta és funkcionális szobák várják a vendégeket. Reggelire szerintünk felesleges itt befizetni, a szomszédos irodaház aljában lévő Coffee Heavenben gyorsabban és olcsóbban beszerezhető a napindító kávé és szendvics.

Travelo tipp
Ha az Ibis Stare Miastót választják, a reptérről induló 175-ös buszról még a 116/222/503-as számú buszok valamelyikére kell átszállni az Uniwersytet megállónál. Ezek mind közvetlenül a hotel előtt tesznek le.

Barbakántól a királyi palotáig

A szoba elfoglalása és némi felfrissülés után vágjunk neki a városnak! A hoteltől sétáljunk be a Nowé Miasto (újváros) nevű városrészen átvágva az óvárosba, a Stare Miastóba: az éttermek és kávézók megszaporodásából érezni fogjuk, hogy jó helyen járunk. Az újvárosi főteret elhagyva, a macskaköves Fretán sétálva egyenesen a vöröstéglás Barbakánba ütközünk, melyet 1540-ben emeltek, és védelmi célokat szolgált. A világháború pusztítása után az 1950-es évek elején építették újjá, ma közkedvelt turistalátványosság.

Barbakán Galéria: Varsó két nap alattmimi / Travelo

 Innen kezdődik a szigorúan vett óváros, melynek több mint 85 százalékát a második világháborúban a Barbakánnal és a Királyi Palotával egyetemben gyakorlatilag a földdel tettek egyenlővé. A helyiek azonban összefogtak, és a háború után újra benépesítették és felépítették szeretett óvárosukat. A történelmi városrész, és a legfontosabb épületek rekonstrukciója annyira jól sikerült, hogy 1980-ban az UNESCO felvette világörökségi listájára a varsói óvárost.

Tovább sétálva a szintén újjáépült királyi palota (Zamek Królewski) előtt találjuk magunkat. Akinek van ideje és kedve, belülről is érdemes megnézni a kastélyt, a teljes árú belépő 22 złoty, maximum egy-másfél óra alatt könnyedén bejárható, a közös történelmi epizódok miatt nekünk, magyaroknak is érdekes.

Travelo tipp
Ha vasárnap érkezünk a palotához, ingyenes a belépés! Így is meg kell látogatnunk a jegypénztárat: itt kapjuk meg az ingyenes belépésre jogosító jegyünket, és már mehetünk is be nézelődni.

 Zenélő padok

Innen a Nowy Świat bevásárlóutcán folytassuk utunkat, egy-egy padon megpihenve. Érdemes olyanokat választani, amiket Chopin születésének 200. évfordulójára helyeztek ki, ezek ugyanis gombnyomásra a zeneszerző műveivel szórakoztatnak. Tovább sétálva tekintsük meg Kopernikusz szobrát, majd toronyiránt induljunk el a sokak által gyűlölt, de érdekes történelmi mementóként fennmaradt Sztálin-barokk felhőkarcoló, a Tudomány és Kultúra Palotája felé.

Helyi ízek Galéria: Varsó két nap alattmimi / Travelo

 Pár perces sétával el is érjük a monstrumot, ami ma több kulturális intézménynek, minisztériumnak, de még egy uszodának is otthont ad. A belépő befizetése és egy kis liftezés után már kezdődhet is a távolbanézés a harmincadik emeletről. Remekül belátni innen az egész várost a modern felhőkarcolóktól az óvárosig. Tényleg érdemes ide feljönni, hogy átfogó képet kaphassunk Varsóról.

Megéhezett a nagy nézelődésben?
Gyors és helyi ízek: Ha gyorsan, hangulatos környezetben szeretnének enni, és kíváncsiak a helyi ízekre – vagy legalábbis azok turistáknak prezentált variációjára – a város több pontján megtalálható Zapieceket ajánljuk. A Żubr sör hideg és ütős, a káposztás, füstölt ízű bigos laktató, a pierogi névre hallgató, töltött tésztaételt pedig elképesztő mennyiségű változatban kínálják.
Elegáns, belvárosi helyek: Az óváros főterén található U Fukiera azoknak jó választás, akik kifinomult fogásokra és békebeli hangulatra vágynak. A helynek egyébként magyar kötődése is van: a királyok itt tárolták a Tokaji-készleteiket. Az árak borsosak, de a hely hangulata miatt akár csak egy italra is érdemes betérni. Télen a forralt borukat teszteltük – kiváló! Szintén januárban volt szerencsénk a Királyi Kastélytól pár lépésnyire található Literatka nevű étteremhez. Ittjártunkkor forró húslevest, sajttal és aszalt paradicsommal töltött grillezett csirkemellet, fűszeres krumplit és céklasalátát, illetve túrós süteményt ettünk, minden remek volt. Bár ez sem egy pénztárcabarát hely, ha központi helyen nagyon jót akarnak enni elegáns környezetben, a Literatka megér egy próbát.
Streetfood: Az Ibis Stare Miasto mellett egy kapualjban találtunk rá a Ćwierćfunciak névre hallgató, zseniális hamburgerezőre, ahol kizárólag friss, helyi alapanyagokból készülnek a finomabbnál finomabb "slow-burgerek". Nem csak az alapanyagok beszerzése, de a tálalás is nagyon zöld: egy papírral bélelt, fa kosárkában kapjuk meg a sült krumplit, káposztasalátát és a hamburgert. Imádtuk, úgy ahogy van!

 Itt is van "helyi Versailles"

Miután az első napunkon megismertük a belvárost, a második napon nézzünk körül a külső kerületekben is. Reggeli után a 116-os busszal – megáll az Ibis hotelnél, de a belváros több pontján is – zötykölődjünk ki Wilanówig, és nézzük meg a "helyi Versailles"-t. A wilanówi kastély a lengyel királyok nyári palotája, majd főúri kastély volt. A kastélyt teljes körűen restaurálták, pompás sárga színű, barokk homlokzata miatt már megéri ide látogatni. És akkor még nem beszéltünk a fényűző belső termekről, illetve a felső szint már-már polgári hangulatot árasztó dolgozó- és lakószobáiról. A szépen gondozott parkban szintén érdemes sétát tenni.

Cukiság a parkban - További képeinkért kattintson bátran! Galéria: Varsó két nap alattmimi / Travelo

 Visszafelé pattanjunk fel a 116-os vagy a 180-as buszra, de ne utazzunk vissza egészen a belvárosig, csak a Łazienki parkig. Hatalmas fák, gondozott tisztások, egy fürdőházból lett palota, egy szép tó és gyönyörű rózsakert, annak közepén pedig Chopin szobra várja a turistákat. A legnagyobb attrakció azonban mégsem ez, hanem a parkot benépesítő szelíd mókosuok, pávák és mandarinrécék csapatai. Vigyünk magunkkal egy kis mókuscsemegét, a hatás garantáltan nem marad el!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek