Ausztria zöld szívében újra érezhetjük, hogy élünk

850 millió fa teszi Stájerországot Ausztria zöld szívévé, melynek most északkeleti régiójába kalauzolunk titeket, távol a nyüzsgő turistaközpontoktól, sötétzöld erdők, türkizkék vizek, tiszta levegő és ámulatba ejtő hegyek közé, Magas-Stájerországba. Rengeteg kaland, sportos kikapcsolódás, erdők, virágzó rétek, idilli vízfolyások által körülvett történelmi kisvárosok is várnak titeket, ahonnan csak kipihenve térhettek haza.

Túrák a magasban

Magas-Stájerország (Hochsteiermark) Bécstől csak egy, Graztól csak félórányira fekszik, és területének 75 százalékát erdő borítja, így az itt töltött nyaralás természetközelséget és lélegzetelállító szabadtéri kalandokat ígér. Az összesen 2375 kilométernyi túraútvonal-hálózatnak köszönhetően választhatunk a kényelmes, családdal együtt megtehető útvonalak vagy egy kalandvágyó társasággal a kihívást jelentő útvonalak között; utóbbiakat új via ferrata útvonalak is várják. 

Remek stresszlevezetés, ha ilyen csodás terepen kirándulunkForrás: TV Hochsteiermark (c) Heinz Toperczer_Sachwiesensee im HOCHschwabgebiet

Az extrém sportok kedvelőinek, akik egy kis adrenalinlöketre vágynak, jó tipp egy kirándulás a Mürzer Oberland Natúrparkban található Falkensteinwandhoz, ahol az Otto's Sonnenplatten és a Helis unglaublichen Pfeiler elnevezésű új via ferrata ösvények kínálnak szédítő hegyi kalandokat.

Rengeteg, az edzettségünknek megefelő szintű túrautat járhatunk beForrás: Steiermark Tourismus/Tom Lamm

A túrák során felkereshetjük a legközelebbi alpesi menedékházat is. A Waldheimat régióban például Peter Rosegger író nyomába eredhetünk, de bejárhatjuk a BergZeitReise túraútvonalat vagy a Vízi tanösvényt. A kultúra iránt érdeklődők választhatják az Irodalmi ösvényt is, hogy utána a stanzi Napút mentén napozhassanak egyet.

Ha elfáradtunk, könnyen találunk egy helyet, ahol megpihenhetünkForrás: Tom Lamm | ikarus.cc/Tom Lamm

Ha kellemes, alpesi környezetben szeretnétek kipihenni a napi túrákat, akkor érdemes megszállni a Langenwangban található romantikus Heselhof erdei faházakban, vagy a Mariazellben található Monte Styria faházakban, ahol a Bürgeralpe lábánál, a mariazelli bazilikára és a környező hegyekre nyíló csodás kilátásban gyönyörködve 6, hangulatos faház és 2 lakosztály várja a vendégeket. 

Hegyen-völgyön, két keréken

Akinek a gyalogtúra túl lassú lenne, az hegyikerékpár vagy e-bike nyergébe pattanhat a Fischbachi-Alpokban található wind & bike Park Pretul lejtőin vagy a Weitentalban, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik a Hochangerre, a Madereckre hegyekre és Schweizebenre is.

Hegyikerékpár vagy könnyítésképpen e-bike nyergébe is pattanhatunk, hogy felfedezzük a környéketForrás: Tom Lamm | ikarus.cc/Tom Lamm

A gyönyörű panorámának, a jól kiépített kerékpárút-hálózatnak, a kerékpárkölcsönzőknek és az e-bike töltőállomásoknak köszönhetően itt minden kerékpárbarát megtalálhatja a számítását, akár gyermekkel és piknikkosárral, akár csúcshódítási ambíciókkal érkezik Magas-Stájerországba.

A friss levegőn finom ételekkel feltöltve tekerhetünk majd továbbForrás: Tom Lamm | ikarus.cc/Tom Lamm

A családokra élményteli kerékpártúra vár az R5-ös Mürztal kerékpárúton. Mürzstegtől és Neubergtől kezdve a mürzzuschlagi Déli-vasút Múzeumon és Oberkapfenberg várán át a brucki Várhegyig tekerhetnek, ahol hangulatos pihenőhelyeken lazíthatnak. A folyóparti kerékpártúrát frissítő vízi kalandokkal, kulturális programokkal és városlátogatással is lehet kombinálni.

 A kultúra és a gasztronómia szerelmeseinek

Történelmi városok, vibráló kultúra, nagyszerű konyha. Ha ilyenre vágytok, öt várost is ajánlhatunk tele nagyszerű látnivalókkal, mert Bruck an der Mur, Kapfenberg, Kindberg, Mürzzuschlag és Mariazell is tökéletes választás.

A festői Mariazell a Mura mentén fekszik, és a turisták egyik kedvenc úti céljaForrás: Borisb17/Shutterstock

A Bruck történelmi óvárosában tett kényelmes séta közben, elhaladva a gótikus Kornmesserhaus (gabonamérő ház) mellett és feljutva a Várhegyre könnyű megéhezni: a gasztronómiai kínálat az ínyenc konyha remekeitől a Hochschwab vadételein át a hangulatos falusi vendéglők egyszerű ételeiig terjed.

Házias ízekkel készülnek a fogásokForrás: Schwarzriegealm (c) TV Hochsteiermark, nicoleseiser

Emellett Kapfenberg és Mürzzuschlag sem fukarkodik a bájaival. Oberkapfenberg várában a solymászat, a legendás lovagi fesztivál és a Chill Hill esték a kötelező kulturális program részét képezik, míg Mürzzuschlagban nemcsak az erdő hangjait, hanem a Nemzetközi Brahms Fesztivál koncertjeit is meghallgathatjátok.

Oberkapfenberg vára sokféle programot kínálForrás: RiSchmid/Shutterstock

A zeneszerző előszeretettel töltötte ebben a városban nyári pihenőjét és itt fejezte be IV. szimfóniát is. Ha mindez nem lenne elég, a Neubergi Kulturális Napok, az Erlauf-tó némafilmes mozija vagy a mariazelli bazilika garantáltan megdobogtatja a művészetet kedvelők szívét.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek