Ausztria nem nyugszik: továbbra is ellenőrizné a magyar és a szlovén határt

Ausztria azt tervezi, hogy május 11-től további hat hónappal meghosszabbítja az ellenőrzést a magyar és a szlovén határon - mondta Gerhard Karner osztrák belügyminiszter kedden az ORF osztrák közszolgálati műsorszolgáltatónak.

A fotó iIllusztrációForrás: Dimitris Vetsikas/Pixabay

"Az elkövetkező napokban tájékoztatjuk az Európai Bizottságot, hogy meg kell hosszabbítanunk ezeket a határellenőrzéseket" - tudatta a miniszter. Hozzátette, hogy a schengeni övezet szabad utazási szabályainak további felfüggesztésére az illegális bevándorlás elleni küzdelem érdekében van szükség.

Ausztria legutóbb tavaly októberben hosszabbította meg a schengeni belső határon ideiglenesen visszaállított határellenőrzést újabb hat hónappal. Karner megjegyezte: tavaly "hihetetlenül nagy volt a migrációs nyomás", ezért "szükségessé vált az ellenőrzés folytatása".

Közölte, az intézkedés eredményességét jelzi, hogy jelentősen csökkent a menedékkérők száma Ausztriában. Míg tavaly novemberben még tizenkétezren folyamodtak menedékért az országban, idén februárban már csak kétezer-hatszázan.

A belügyminiszter szerint a következetesség jegyében folytatni kell az ellenőrzést. Elmondta: amíg nem működik az Európai Unió külső határainak védelme, addig viselni kell az ellenőrzés milliós költségeit az osztrák lakosság biztonsága érdekében. A tárcavezető rámutatott: fokozni kell a nyomást az embercsempész maffián. Hozzátette: az idei év első negyedében mintegy nyolcvan embercsempészt vettek őrizetbe, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek