Európa rejtett gyöngyszemei 3: Ausztria legelbűvölőbb kis falvai

Korábbi cikkeinkben Svájc és Hollandia legszebb, mesébe illő apró falvait mutattuk be nektek. Ezen a héten Ausztria varázslatos és festői kisvárosait, falvait vettük célba. Valljuk be, órákon át tudnánk gyönyörködni a hagyományos osztrák stílusú faházak, a kristálytiszta tavak, az alpesi legelők tehéncsordáinak a látványában, és a havas hegycsúcsok panorámájában. Az országban nemrég eltörölték a koronavírus elleni korlátozásokat, így tavasszal és nyáron is tökéletes úti célok lehetnek Ausztria elbűvölő kis falvai. 

Gmunden, a tavak és hegyek szerelmeseinek

A festői Traun-tó mellett, gyönyörű hegyek között fekvő Gmunden régóta népszerű a Salzburgból hétvégi kirándulásra indulók, vagy az idelátogatók körében. A város 19. századi villákkal és kastélyokkal büszkélkedhet, beleértve a Schloss Ortot, amely a Traun-tó közepén, egy szigeten található. A tavi kastély 1996-2004-ig a Kastélyszálló című tévésorozat ikonikus helyszíne volt, így sokan a mai napig hotelnek gondolják az épületet, pedig csak egy étterem üzemel benne. A kilométer hosszú Esplanade sétányt öreg gesztenyefák szegélyezik, ahol hangulatos sétákat tehetünk a tó körül.

Gmunden egyik népszerű kirándulóhelye a 934 m-es Grünberg, de akinek nincs kedve megmászni a hegyet, az felszállhat a 2014-ben megnyílt Grunberg Mountain felvonóra is, ami egészen a csúcsig közlekedik. Gmunden strandjai a legjobbak a környéken, úszni, vitorlázni, szörfözni és vízisíelni is lehet. Ez a város a kerámiáiról is híres, ezért mindenképp érdemes az emléktárgyakat is jobban szemügyre venni. 

Zell am See, az aktív sportok szerelmeseinek

Ez a festői város az osztrák Alpok szívében, a Zell-tó mellett található. Télen népszerű síközpont, a nyári hónapokban pedig remek kiindulópont a környék kerékpáros vagy gyalogos felfedezéséhez. A hegymászók számára pedig van egy új látványosság a környéken, 2017 júniusa óta kialakítottak egy via ferrata mászóútvonalat is. Ha jobban szereted a vízi sportokat, úszhatsz a kristálytiszta tavakban, vagy kipróbálhatod a supozást is. Reggelente jól esik egy kis jóga a vízparton, de a Schmittenhöhe és a Kitzsteinhorn is 36 csodaszép golfpályával várja a golfozókat. A régió programkínálatában a tandemugrás, a siklóernyőzés és az ejtőernyőzés is szerepel. 

A Zell am See-Kaprun természeti adottságai és élménykínálata egyedülállóan változatos és számtalan meglepetést tartogat a misztikus Sigmund-Thun-szurdokban tett esti túrázástól a Schmidolin Feuertaufe élményúton tett felfedezőtúrán át a Schmidolin Feuerstuhl e-motoktossz parkban történő izgalmas száguldásig. A régió májustól októberig egyetlen gigantikus szabadtéri játszótérré alakul át, a gyerekeket kalózkincskereséssel, íjászattal, falmászással és evezéssel várják. 

St. Gilgen, a kultúra szerelmeseinek

A mindössze 3000 fős lakosú hangulatos kis városka a Wolfgangsee partján fekszik, kevesebb mint 30 kilométerre Salzburgtól. A festői kisváros a híres „A muzsika hangja" című film számos szabadtéri jelenetének háttereként szolgált. St.Gilgent néha Mozart faluként is emlegetik, mert a zeneszerző édesanyja ebben a kisvárosban született, ráadásul nővére és nagyapja is itt élt és dolgozott évekig, bár maga Mozart sosem járt errefelé. A város népszerű látnivalói közé tartozik a színes kabinos felvonó, amely felvisz a Zwölferhorn csúcsára, ahonnan menet közben is csodálatos kilátás nyílik a városra és a Wolfgangsee-re egyaránt. A körülbelül 15 perces út alatt a felvonó 900 méteres szintkülönbséget tesz meg.

A város másik nevezetessége a különleges hangszermúzeum, melynek két termében a világ összes tájáról származó legfurcsább hangszereket tekinthetjük meg, nyaranta pedig egy Mozartról szóló 25 perces filmet vetítenek. A hosszú parti sétányon hangulatos éttermek és kávézók sorakoznak, séta közben érdemes megcsodálni a házfalakra festett különleges címereket és történeteket, a virágzó hortenziateraszokat és a vitorlásoktól hemzsegő égszínkék tavat. 

Forrás: touropia.com, ausztriainfo.com , ausztriamania.blogspot.com, austria.info.hu, címlapkép: Julius_Silver/Pixabay

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek