Hamarosan csak zokniban lehet sétálni a király nyomában, a Westminster-apátságban

Jobban járnak a látogatók, ha nem lyukas zokniban érkeznek a londoni Westminster-apátságba. Azok, akik III. Károly király nyomdokaiban szeretnének lépkedni, ezen a nyáron megkapják a lehetőséget, de előtte le kell venniük a cipőjüket. Károlyt idén május 6-án koronázzák meg az apátságban, ahol az újonnan felújított trónt is elhelyezik.

A Westminster-apátság, a királyi ünnepek egyik központi helyszíneForrás: robertharding via AFP/Tim Graham/Tim Graham

A „Church and Crown" vezetett sétának a látogatói ugyanott állhatnak majd, ahol Károly királyt megkoronázzák, csak éppen cipő nélkül.

Mindez a templom történelmi Cosmati padlóján zajlik, amely az Olaszországon kívül ismert intarziás kőművesség legjobban fennmaradt példája. A padló az apátság főoltára előtt helyezkedik el, és az angol koronázások színhelye, mióta III. Henrik megrendelte, és 1268-ban elkészült.

A kép közepén látható az ominózus mozaikpadló, ahol III. Károly is megkapja koronájátForrás: AFP/Hannah Mckay

 A mozaikpadló egy márványból, kőből, üvegből és fémből álló, színes és rendkívül dekoratív alkotás.

Egyszerre legfeljebb 10 látogatóból álló csoportok érkezhetnek az apátságba bizonyos napokon, május 15. és július 29. között, és sétálhatnak a padlón. Az apátság honlapján ezt írják: „Mindenkit megkérünk, hogy vegye le cipőjét, hogy megóvja a felületet".

2009-ben is restaurálták a csodás mozaikpadlótForrás: Christine Smith/Wikipedia

A 74 éves Károly tavaly lett Nagy-Britannia királya édesanyja, II. Erzsébet királynő halála után. A Buckingham-palota szerint a május 6-i koronázása a korábbiaknál modernebb esemény lesz, és „a jövő felé tekint", de az alkalom továbbra is „régi hagyományokban és díszletekben gyökerezik".

Ezen a képen III. Károly brit király és Kamilla királyné 2023. március 13-án, a Nemzetközösség napjának szertartásán vett részt a Westminster-apátságbanForrás: AFP/Jordan Pettitt

Canterbury érseke, Justin Welby vezeti majd a ceremóniát, amelyen Károlyt feleségével, Kamillával együtt koronázzák meg – írja a CNN.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek