Döntöttek: A királynő után nem III. Károly kerül az ausztrál bankjegyekre

Ausztrália új, 5 dolláros bankjegyén nem III. Károly brit király arcképe lesz látható, hanem egy új dizájn, amely az első ausztrálok kultúrája és történelme előtt tiszteleg – írja a CNN. 

Az új arculat II. Erzsébet királynő portréját váltja majd fel, írta az Ausztrál Nemzeti Bank (RBA), hozzátéve, hogy az ausztrál kormánnyal egyeztetve született meg a döntés. A bank az új arculatról egyeztetni fog az első ausztrálokkal, az 5 dolláros bankjegy kibocsátása több évig is eltarthat.

II.Erzsébet királynő az ausztrál bankjegyekenForrás: Shutterstock/Michael Leslie

Az első ausztrálok (First Australians) az ország őslakosai, akiket az első nemzetek népének (First Nations people) is neveznek. A bennszülöttekből és a Torres-szoros sziget lakóiból álló csoport tagjai a világ legrégebbi folyamatos kultúrájának leszármazottai, akik több mint 65 ezer éve élnek a kontinensen. Együtt az ország 25 milliós lakosságának mintegy 3,2%-át teszik ki.

A jelenlegi 5 dolláros bankjegy továbbra is forgalomban marad, és az új arculat bevezetése után is törvényes fizetőeszköz lesz. Az királynő képével ellátott érmék pedig "örökké" használatban maradnak a bank szerint.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek