Különleges helyek a világban: Szenegál rózsaszín tava

A természet egy kis csodája a rózsaszín Retba-tó, mely szokatlan színével és ritkaságával ámulatba ejti az oda látogatókat. A Dakartól körülbelül 30 kilométerre északkeletre található tó vizének színe a napsugarak erősségétől függően valójában a rózsaszíntől a mályva színig változhat. A tavat 2023-tól az UNESCO a Világörökség részeként kezeli.

Mintha nem is a Földön járnánkForrás: Only France via AFP/HENRI TABARANT / ONLYWORLD.NET/Henri Tabarant

A Retba-tó bámulatos színe – az Ausztráliában található pink színű Hillier-tóhoz hasonlóan – a vízének apró lakóitól származik. A tó magas sótartalma ugyanis tökéletes környezetet teremt a sókedvelő Dunaliella salina mikroalgák számára, amelyek rózsaszínben világítanak, mivel képesek nagy mennyiségben előállítani a karotinoidokként ismert szerves rózsaszínes, pirosas pigmenteket. A mikroalgák teljesen ártalmatlanok az emberre, ami lehetővé teszi, hogy megmártózzunk a tóban.

Állandóan változik a színeForrás: Only France via AFP/HENRI TABARANT / ONLYWORLD.NET/Henri Tabarant

Lebegés a víz felszínén

Más rózsaszín tavakhoz hasonlóan a Rebta-tavat is néhány száz méter választja el az óceántól, mely egykor a része volt, de  a behatoló homok.idővel elvágta, és önálló tó keletkezett belőle. A színektől eltekintve a tónak van még egy érdekessége: rendkívül sós! A tengerek sótartalma általában átlagosan 30 g literenként, a Holt-tengeré 280 g, a Retba-tóé pedig 350 g!

Idén a különleges tavat a világörökség részév nyilvánította az UNESCOForrás: Hemis via AFP/MATTES René / hemis.fr/Mattes Rene

Ez a tó tehát több mint 10-szer koncentráltabb sót tartalmaz, mint a hagyományos tengervíz, így gyakorlatilag lehetetlen úszni benne. A maximum, amit az embereknek sikerül megtenniük, az a lebegés, ami kihagyhatatlan és vicces élmény. Az óvintézkedéseket azonban érdemes betartani, hogy elkerüljük a magas sótartalomból eredő bőrirritációkat. Nem tanácsos túl sokáig tartózkodni a tóban, és miután kijöttünk, alaposan zuhanyozzunk le, illetve kenjük be magunkat erősen hidratáló testápoló krémmel.

A tó sóbányászai

Ahol magas sókoncentráció van, ott fel is használják ezt az ásványt, ami körülbelül 3000 család megélhetését biztosítja, és amelynek a kitermelése mai napig kézzel történik. A férfiak napi 6–7 órát dolgoznak: sót mernek ki vödrökkel, kosarakkal a tó medréből, amit aztán csónakokban visszacipelnek a partra és kiszárítanak.

Ők a beurre de Karité-val, egyfajta shea vajjal védik bőrüket. Évente körülbelül 38 000 tonna sót takarítanak be ebből a tóból, ami hozzájárul Szenegál sótermelő iparához, és így az első számú sótermelője Afrikának. A sót szenegáli halászok is használják a hal tartósítására, ami számos hagyományos recept összetevője, beleértve a nemzeti ételüket is, amely a thieboudienne nevű halból készül és rizzsel tálalják.

A sókitermelők a medréből gyűjtik be a sótForrás: 林戈亮 • CC BY-SA 4.0/Wikipedia

Lóval, négykeréken, kenuval

Szenegálban egyre népszerűbb turisztikai célpont a különleges tól, amely erdővel határolt, fenséges és vad környezetben várja a látogatókat, és ahol Magenta színű zafírbokrok virágoznak a tó fehér homokpadjain.

Egyre több turista érkezik a világ különböző pontjáól, hogy saját szemével láthassa a tó színétForrás: Biosphoto via AFP/© Anne Claire Monna / Biosphoto - Droit géré - Oeuvre protégée par copyright - - - -/Anne Claire Monna

A Retba-tó látogatásának legjobb ideje a száraz évszak, amely novembertől júniusig tart, amikor a fokozott napsugárzás hatására a baktériumok élénk vörös pigmentet termelnek. A tó és környékén számos szálloda található, ahonnan gyalogos túrákat lehet tenni, de Dakarból is szerveznek különböző vezetet túrákat lóháton és 4×4-es összkerekes gépjárműveken. De még ezeken felül is kínálnak jobb lehetőséget, hogy a látogatók testközelből megcsodálhassák a tó szépségét: faragott kenuval is bejárhatják a ritka színű tavat.
(Forrás: theadventourist.combeachsidevacations.infodiariesofmagazine.comwikipedia.org)

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek