Romantikus természetjáróknak: A legszebb szív alakú tavak Európában

Meglepő, de a világon eddig több tucat, természet alkotta szív alakú tavat is felfedeztek, amelyek egytől egyig úgy festenek, mintha az anyatermészet jókedvében hagyta volna ott a szerelem jelképét e természeti tünemények formájában. Ha egy ilyen csodálatos helyet szeretnétek felkeresni, akkor nem is kell olyan messzire utaznotok, hiszen az öreg kontinensen is legalább 10 ilyen tó található. Mutatjuk ezek közül is a legszebbeket.

1. Gaislacher-tó, Ausztria

Kezdjük is a hozzánk legközelebbivel, hiszen a szomszédunkban is található egy ilyen természeti szépség, csak ahhoz, hogy láthassuk, éppenséggel meg is kell dolgozni, azaz némi túrával érhető csak el. Tirolban amúgy is rengeteg, csodás túraútvonal van, csak legyen erőnk megmászni!

Gaislacher-tó magasan az Alpokban kékellikForrás: Volker Rauch/Shutterstock

A 2700 méteres tengerszint feletti magasságban található Gaislacher See eléréséhez könnyítésképpen Söldenből először felvonóval kell felmenni a Gaislachkogelhez. A tényleges túra kiindulópontja a hegyi állomás, ahonnan elindulhatunk a tó felé, amelyet az Ötzt-völgy felső részének egyik legszebb hegyi tavaként tartanak számon.

2. Scanno-tó, Olaszország

Abruzzo csodálatos vidékén található Villalago és Scanno települések között ez a hihetetlen szépségű víztükör, amelynek színe az évszakok váltakozásával folyamatosan változik. De ami igazán varázslatos ebben a tóban, hogy a magasból szív alakú formájában gyönyörködhetünk. A tó megcsodálásához éppen ezért az egyik legjobb helyként a Frattura Nuova kilátót javasoljuk.

Abruzzo három fontos nemzeti parknak is otthont ad, a szív alakú tó pedig még egy ok arra, hogy a látogatók és a turisták bejárják a környéketForrás: NurPhoto via AFP/Davide Pischettola/NurPhoto/Davide Pischettola

A Marsicani-hegység erdejében fekvő Lago di Scanno az egész régió legnagyobb természetes tava, ami minden évben utazók ezreit vonzza a világ minden tájáról. Tiszta fürdővizéért többször megkapta már a Kék Zászlót is, így nyáron az egyik legszebb és legtisztább hely, ahol megmártózhatunk.

3. Trnovačko-tó, Montenegró

A helyiek nyelvén Trnovačko jezero nevű tó Montenegró északi részén helyezkedik el, a bosznia-hercegovinai határtól nem messze, 1517 méteres tengerszint feletti magasságban. A tavat hatalmas, sziklás csúcsok veszik körül, amelyek amfiteátrumi hangulatot kölcsönöznek neki.

A  hegyi tó szív formája szinte megszelídíti a vad tájatForrás: Milisavljevic02/Wikimedia Commons

A kék-mélyzöld színéről ismert Trnovačko-tó népszerű úti cél a túrázók és táborozók körében, akik vonzódnak Montenegró kis országának természeti szépségeihez. A 400 méter hosszú, 700 méter széles tó legnagyobb mélysége körülbelül 9 méter, és vize annyira tiszta, hogy állítólag van, ahol 4 méteres mélységbe is le lehet látni. Vizének utánpótlását a Maglić, a Maja e Vjelakut és a Bioč hegyekről lefolyó csapadékvizek biztosítják.

4. Agios Pavlos-öböl, Görögország

Az Agios Pavlos-öböl, amelyet Szív-öbölnek is hívnak, Rodosz kékeszöld vizét körülölelő, lenyűgöző sziklás domboldalakból áll. A szív alakú tó félreeső kis strandja tökéletes úti célja a szerelmeseknek.

Szívfacsaróan szép az Agios Pavlos-öböl látványaForrás: KellySHUTSTOC/Shutterstock

Görögország még egy szív alakú öböllel büszkélkedhet: a Paleokastritsa Korfu szigetén található, amelyet szintén a természet alkotott.

5. Tom-tó, Svájc

A Lago di Tom a lélegzetelállító Piora-völgyben, Ticino kantonban található, 2020 méteres tengerszint feletti magasságban. A tó körülbelül 300 méter hosszú, 250 méter széles, és néhány szép túraút is található a környékén, amit érdemes felkeresni, mert ez a hely természeti szépségek tucatjával van megáldva.

Tavak csillognak a hegyek-völgyek között, amelyek egyik kedvelt látványossága a szív formájú tóForrás: Tici23/Wikimedia Commons

Sokan járnak ide piknikezni, horgászni a családjukkal, sőt, fürdeni is lehet a tiszta vizű hegyi tóban, de arra fel kell készülni, hogy a víz hőmérséklete a nyári hónapokban is csak 10-15 fokra melegszik fel.

(Forrás: siviaggia.ittravel.allwomenstalk.compostris.comtirol.at)

 




Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek