Rózsaszín vizek a világon, melyeket a természet festett meg

A természetes vizek esetében többnyire a türkiz színt szoktuk értékelni, na de mit szólnánk hozzá, ha a víz nem kék, hanem élénk rózsaszín lenne? Akármilyen meglepő, számos példát lehet találni arra, hogy egy tó vagy a tenger vizét valamilyen természetes folyamat épp ilyenre, sőt akár karmazsinvörösre vagy lilára színezi. Ezekből válogattunk.

A Franciaországi Rhône folyó torkolata

Franciaországban, az Arles-tól délre eső partszakaszon, ott, ahol a Rhône folyó kettészakadva torkollik a tengerbe, egy mikroalga színezi rózsaszínre a vizet, ami a fehér homokkal kontrasztot képezve álomszerűvé varázsolja a tájat.

A Dunaliella Salina nevű mikroalga szinte bármilyen természetes sós vízben meg tud telepedni, és fő tápláléka egy másik gyakori sósvízi lakónak: egy apró garnélaráknak. Paolo Pettigiani olasz fotós  egész sorozatnyi felvételt készített a Camargue nevű területen lévő természeti képződményről.

A Pacséri termáltó Szerbiában

Pacsér Szerbiában, a Vajdaság északi részén található, a magyar határhoz közel. A város termálfürdője attól különleges, hogy a felszín alól feltörő víz lilásrózsaszín. A 2014-ben megnyílt fürdőben először egy termáltavat alakítottak ki, majd 2018-ban egy kétmedencés fürdőt is átadtak.

Az elszíneződés hátterében az ásványi anyagok összetételének a megváltozása áll, de ez a víz minőségét nem érinti. Szezononként változik a színe, idén mintha sötétlilább lenne.

A Tuz Gölü sóstó Törökországban

A Tuz Gölü Törökország második legnagyobb tava, bár mélysége átlagosan csak két méteres. A nyári hónapokban a 33 százalékos sótartalmú tó nagy része kiszárad, a szikes tó kiszáradt medréből évente háromszázezer tonna sót termelnek ki.

Tuz Gölüsóstó TörökországbanForrás: Naeblys/Shutterstock

A Tuz Gölü-öbölben egy nagyobb sólepárló üzem működik, amelynek környékén a kifejezetten magas sótartalmat kedvelő mikrobák egyes alfajai színezik vörösre a vizet. Ilyenkor, az algáknak köszönhetően halvány rózsaszín és mély karmazsinvörös árnyalatokban váltakozik a tó teljes vízfelülete.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek