5+1 dolog, amit tudnod kell, mielőtt elutaznál a most is napsütéses Jordániába

Jordánia kis ország, de annál nagyszerűbb a vendégszeretetben. Ókori történelmi emlékei, kultúrája, UNESCO Világörökségi helyszínei, exotikuma teszik vonzó úti céllá. Eljutni sem olyan drága oda, mint gondolnánk, hiszen Budapestről már 31 ezer forintért is találni repülőjegyet a fővárosba, Ammánba.

Az utazók gyakran elkerülik a régióban történő konfliktusok miatt, pedig valójában egy barátságos és békés úti célról van szó. Íme, néhány tudnivaló, ha az utazás mellett döntünk!

A főváros, Ammán látképeForrás: mbrand85/Shutterstock

1. Jordánia biztonságos hely

Annak ellenére, hogy konfliktusokkal terhelt régióban fekszik, Jordánia egy barátságos oázis, amely nyitott és hívogató. A helyiek vendégszeretőek, az erőszakos bűncselekmények rendkívül ritkák, és a Gallup 2022-es Law and Order jelentése szerint Jordánia szerepel az első 10 országban, ahol az emberek a legnagyobb biztonságban érzik magukat éjszaka.

2. A vendéglátás mélyen gyökerező hagyomány

Bár előfordulhat, hogy összeráncolt szemöldökkel és barátságtalan arcokkal találkozol, gyorsan megtanulod, hogy a kemény arckifejezések mögött a vendégszeretet mélyen gyökerező hagyománya rejlik, amely visszavezethető a beduin kultúrához.

Egy ajándék árus kínálja portékáitForrás: NurPhoto via AFP/Maciej Moskwa/NurPhoto/Maciej Moskwa

Nem ritka, hogy a bolti eladók vagy más ismeretlenek meghívnak egy teára vagy akár egy vacsorára. „Ahlan wa sahlan'" (üdvözöljük) – mondják majd a helyiek. "Honnan jöttél? Isten hozott Jordániában."

3. Ha üdvözölsz valakit, kövesd a példáját

Jordániában az azonos neműek kézfogással, öleléssel vagy pedig az arc melletti levegőbe adott puszikkal köszöntik egymást. De ha kézfogáshoz nyújtod a kezed, elképzelhető, hogy nem viszonozzák. Vallásuk és házastársuk iránti tiszteletből egyes muszlimok nem érintenek meg másneműeket, hacsak nem vér szerinti rokonok. Ne vedd magadra, csak legyél felkészült és nyitott a helyi hagyományokra! Amikor találkozol valakivel, állj fel, köszönj, mosolyogj, majd hagyd, hogy a másik átvegye az irányítást. Ha feléd nyújtják a kezüket, vagy öleléshez hajolnak, tegyél te is ugyanígy. De az üdvözlés történhet úgy is, hogy a szívükre teszik.

Petra romvárosa az ország egyik legnépszerűbb látványosságaForrás: yoonsukchanag/Pixabay

4. Öltözz tiszteletteljesen

Jordánia muszlim többségű ország, de békésen élnek itt egymás mellett keresztények, zsidók és különféle vallásúak. Nincs törvény, amely előírná a nők számára, hogy hidzsábot viseljenek, de elvárás, hogy tiszteletteljesen öltözködjenek – a legjobb, ha kerüljük a mélyen dekoltált és vállakat villantó felsőket, a rövid szoknyát és a rövidnadrágot. Ha vallási helyszínekre is mennél, mind a férfiaknak, mind a nőknek illik eltakarni a térdüket és a vállukat, a nőknek pedig általában a mellkasukat és a nyakukat is.

Turisták fotózkodnak Petra ősi kövei között, a megfelelő, vállat és térdet elfedő öltözetbenForrás: NurPhoto via AFP/Maciej Moskwa/NurPhoto/Maciej Moskwa

A jordánok meglehetősen imázstudatosak és jól öltözködnek. Egyes éttermek még kifinomult dresszkód betartását is elvárják, különösen Ammanban.

5. Vigyél magaddal vízszűrős kulacsot

Jordániában nem iható a csapvíz, és a környezeti oktatás és az újrahasznosítás gyakorlata sem annyira bevett még. Sajnálatos módon előfordulhat, hogy műanyagot és más szemetet fogsz látni az egyébként szép tájakon.

5+1. Az alkohol legális, de magas adók terhelik

Számos étteremben, bárban és italboltban találhatsz alkoholt a nagyobb városokban, mint Amman és Aqaba, valamint olyan keresztény városokban, mint Madaba és Fuheis. De készüljetek fel arra, hogy egy jó magas árat kell fizetnünk az italozásért – bár legális, az alkohol általában súlyos adókat von maga után.

Jordánia egyik legismertebb bora a Jordan RiverForrás: NurPhoto via AFP/Artur Widak/NurPhoto/Artur Widak

Az iszlám ünnepek is befolyásolhatják az alkohol elérhetőségét. Illegális alkoholt árusítani bárhol az országban ramadán idején (kivéve néhány csúcskategóriás szállodát), a Rum Vádi természetvédelmi területen pedig egyáltalán nem szolgálnak fel alkoholt.
(Forrás: Lonely Planet)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek