Íme, a világ legmagasabb felhőkarcolói

Újonnan induló sorozatunkban összegyűjtöttük a világ legérdekesebb, legszebb vagy éppen legszörnyűbb, a legnagyobb és a legkisebb, valamint a legnépszerűbb és legkevésbé látogatott helyeit, egyszóval a világ legjeit. Az első részben a világ legmagasabb felhőkarcolóit szedtük egy csokorba. 

Az építészek világszerte folyamatosan versenyeznek, hogy olyan infrastrukturális csodákat tervezzenek, amelyekkel rekordokat dönthetnek. Néhány épület lélegzetelállítóan hatalmas és gyönyörű! Kínától az Egyesült Államokig és a Közel-Keletig számos lenyűgöző építmény szerepel a világ legmagasabb épületei között. 

A világ legmagasabb épületeiForrás: AFP/2022 Anadolu Agency/Mahmut Resul Karaca

Az itt bemutatott felhőkarcolók kortárs dizájnjukkal a technológia és a modernitás fejlődését képviselik. A világ legmagasabb épületeinek listáján csak a teljesen elkészült épületek szerepelnek. 

1. Burj Khalifa

Város és ország: Dubaj, Egyesült Arab Emírségek
Magasság: 828 méter/2717 láb
Emeletek: 163 (+1 a föld alatt)
Befejezés dátuma: 2010

Burj Khalifa - DubajForrás:AFP/AIR PANO

2010 januárjában Dubaj belvárosában megnyitották a világ legmagasabb épületét, a Burj Khalifa nevű tornyot. Az épület 828 méter magas, és 163 emeletből áll, amelyeken luxusapartmanok, finom éttermek, csúcskategóriás szállodák és irodák kaptak helyet. A világ legmagasabb kilátójával és egyben legmagasabb szervizliftjével büszkélkedő ikonikus épület számos világrekordot döntött meg, többek között:

  • a világ legmagasabb épülete
  • a legmagasabb szabadon álló szerkezet
  • a világ legmagasabb szervizliftje
  • a legmagasabb kilátó
  • a legnagyobb távolságú lift
  • a legmagasabb emeletek

Érdekes tény:  Az ikonikus Burj Khalifa épület kétszer olyan magas, mint a New York-i Empire State Building. 

2. Shanghai Tower

Város és ország: Shanghai, Kína
Magasság: 631 méter/2073 láb
Emeletek: 128 (+5 a föld alatt)
Befejezés dátuma: 2015

A Kínában található Shanghai Tower 631 méterével a világ második legmagasabb épülete. Ennek a fenomenális felhőkarcolónak az építése 1997-ben kezdődött, de finanszírozási problémák miatt többször is felfüggesztették. A toronyban volt a világ második leggyorsabb felvonója, amely fantasztikus, 20,5 méter/s-os sebességgel közlekedett, de 2017-ben a Kanton CTF Pénzügyi Központ megelőzte a 21 méter/s-os sebességével.

Shanghai Tower - KínaForrás: AFP/2022 Anadolu Agency/Stringer

A torony Pudong pénzügyi negyedében található, és 128 emelettel és 270 szélturbinával rendelkezik. A kilenc henger alakú épületben gyönyörű kertek, kávézók és néhány üzlethelyiség is található.

Érdekes tény: Bár a Burj Khalifa a világ legmagasabb épülete, de ha a használható padlókat nézzük, és nem az épület tetejét, akkor a Shanghai Tower az.

3. Abraj Al-Bait óratorony

Város és ország: Mekka, Szaúd-Arábia
Magasság: 601 méter/1972 láb
Emeletek: 120 (+3 a föld alatt)
Befejezés dátuma: 2012

Az Abraj Al-Bait óratorony építési munkálatai 2004-ben kezdődtek, és közel hat évig tartottak. A libanoni építésziroda, a Dar Al-Handasah által tervezett totronyház arról is ismert, hogy ez a világ legdrágább épülete, mivel az építés kötlsége 15 milliárd dollár volt. Az 1.5 millió m2-es, kolosszálisnak mondható területen elterülő épület alapterületét tekintve is a bolygó legnagyobbika.

A világ legnagyobb óratornya a Abraj Al BaitForrás: AFP/Abdulghani Essa

Érdekes tény: Sokan úgy gondolják, hogy a londoni Big Ben-ben található a világ legnagyobb órája; az azonban lényegesen kisebb, mint az Abraj Al-Bait óratorony nevezetes eleme. Ez a világ legnagyobb óralapja, melynek mind a négy oldalán található számlap átmérője 43 méter.

4. Ping An Nemzetközi Pénzügyi Központ

Város és ország: Sencsen, Kína
Magasság: 599 méter/1966 láb
Emeletek: 115 (+5 a föld alatt)
Befejezés dátuma: 2017

A Ping An Nemzetközi Pénzügyi Központot Sencsen legmagasabb, Kína második legmagasabb, a világon pedig a negyedik legmagasabb épületének titulálták. A létesítmény körülbelül 100 irodaszintet foglal magába egy kiskereskedelmi üzleten és egy konferenciaközponton kívül, ahol közel 15 500-an dolgoznak.

Ping An International Finance Center (IFC) - KínaForrás: AFP/Liang xiashun - Imaginechina

Érdekes tény: Ennek a hatalmas toronynak a becsült alapterülete 378 600 négyzetméter. Ha az épület 11 emeletes pódiumának terét is figyelembe vesszük, akkor összesen 495 520 négyzetméter alapterületű. A világ negyedik legmagasabb épületének homlokzata rozsdamentes acélból és üvegből áll.

5. Lotte világtorony

Város és ország: Szöul, Dél-Korea
Magasság: 1819 láb/554 méter
Emeletek: 123 (+6 a föld alatt)
Befejezés dátuma: 2017

A szöuli Lotte World a világ ötödik legmagasabb épülete, ahol a világ legnagyobb fedett vidámparkja, szabadtéri parkja, valamint luxusszállodák, színházak, bevásárlóközpontok és egy koreai népművészeti múzeum is található. A sűrűn lakott Szöul városában, a Songpa kerületben található épület egyben Dél-Korea legmagasabbika is. A Lotte World Tower 76-101 emeletein a Lotte Hotel, 42-71 emeletein pedig rezidenciák találhatók, a többi szintet pedig főként irodahelyiségeknek használják.

Lotte TowerForrás: Pixabay/cmmellow

Érdekes tény: A Lotte torony építését a 20. század végére tervezték, azonban évekbe telt, mire a tisztviselők zöld utat kaptak a megépítéséhez, és végül csak 2010 novemberében kezdtőtek el a munkálatok.

5+1. Magyarország legmagasabb épülete

2022 végén készült el és adták át Budapest és az ország legmagasabb épületét – ennél már csak a adótornyok és vasbetonszerkezetű erőmű- és gyárkémények magasabbak – a MOL Campust.

A MOL Campus irodaházat 2022 év végén adták átForrás: Facebook/MOL Campus

Az ország legmagasabb irodaépülete 143 méter magas és 28 emelete összesen 86 ezer négyzetméteres alapterületen ölti fel formáját: ez – ha a szinteket egymás mellé kiterítve képzeljük el – akkora, mintha 12 futballpályát helyeznénk egymás mellé. Az épületben összesen 23 lift található, ezek egymásra téve magasabbak lennének, mint a Kékestető. A legnagyobb egybefüggő liftakna 131 méteres és másodpercenként 5 métert tesz meg. A MOL Campusban 5000 ülőhely áll rendelkezésre, majdnem annyi, mint a világhírű Sydney-i Operaházban.

(Forrás: magicbricks.com, magyarepitok.hu)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek