A világ alig ismert települései, amelyek bakancslistásak is lehetnének

A világ minden szegletében találunk festői szépségű helyszíneket, melyek kevésbé ismertek de valójában kihagyhatatlanok. 2023-as összeállításunkban olyan rejtett gyöngyszemeket szedtünk egy csokorba, amelyektől biztosan eláll a lélegzeted, és alig várod majd, hogy felfedezd őket. 

Gordes, Franciaország – A mesebeli város

Bár Gordes település a nyári hónapokban forgalmas lehet, az év többi szakában kevéssé látogatják. Tavasszal a völgy feletti sziklán magasodó, levendulamezővel körülvett kolostor kihagyhatatlan úti cél Franciaországban. Emellett a macskaköves utakkal, templomokkal és középkori kis kőházakkal teli város úgy néz ki, mintha egy mesekönyv lapjairól lépett volna ki.

A levendulamezővel körülvett ciszterci kolostorForrás: Shutterstock/Ecstk22

A völgy tetején található Notre-Dame de Sénanque ciszterci kolostorban a szerzetesek szívesen fogadják a látogatókat és hetente többször is szerveznek tárlatvezetést. A hangulatos kis város varázsába olyan művészek is beleszerettek, mint Marc Chagall és Victor Vasarely. Gordes már a reneszánsz időkben is számos vallási háború helyszíne volt és két földrengést is túlélt.

Shirakawa-go, Japán – A világ egyik leghavasabb helyszíne

Shirakawa-go faluja Japán Ōno körzetben található, és a bolygó egyik leghavasabb helyei közé tartozik – évente átlagosan itt 1016 centiméter hó esik le. A hagyományokban gazdag falu főként arról híres, hogy a gasshō-zukuri (minka népies házak) néven ismert építési stílust mutatja be.

Shirakawa-go havas minkáiForrás: Shutterstock/Vichie81

A tojamai Nanto városában található Gokayamával együtt az UNESCO világörökségi helyszínei közé tartozik. Miután a téli csodaország hangulata feloszlik, és az időjárás felmelegszik, ebben a nyugodt falucskában gazdag zöld, színes és illatos vadvirágokkal tarkított erdőkben kirándulhatunk.

Guatapé, Kolumbia – A sziklabitorlók központja

A nyüzsgő andoki üdülőváros macskaköves utcáin fekvő alacsony házakat élénk színű homlokzatok, vidám, kézzel festett freskók díszítik. A városban található egy hatalmas mesterséges tó is, amely kiváló kikapcsolódást nyújt a vízi sportok szerelmeseinek. 

Guatapé színes házaiForrás: Shutterstock/Mehdi33300

A település határán található a híres La Piedra nevű óruiási monolit szikla, melynek csúcsára több száz, egészen pontosan 649 lépcsőfokon keresztül juthatnak el a látogatók, ahonnan csodás panoráma nyílik az egész térségre. A város lakosai egyszer még Guatapé nevét is elkezdték felfesteni a látványosságra, hogy így jelezzék, a híres szikla kizárólag hozzájuk tartozik. A betűk felfestését a szomszédos város, El Peñol vezetői megakadályozták, így most csak egy G betű és egy megkezdett U betű virít a sziklán.

Frigiliana, Spanyolország – A bájos fehérmázas falu

Hihetetlenül hangzik, de ezt a dél-spanyolországi dombokon található rejtett gyöngyszemet még mindig nem fedezték fel a turisták. Ez jó hír azoknak az utazóknak, akik szívesen barangolnak az óváros szűk utcáiban, kirándulnak a Lizar kastély romjaihoz, tapast kóstolnak, és helyi bort kortyolgatnak, miközben ámulatba ejtve nézik a Panoramica kilátóból a lélegzetelállító naplementét.

Frigiliana naplementekorForrás: Shutterstock/Amj Fotografia

A Costa del Sol híres fehér faluja Malagától kb. 56 km-re található. A Morisco-Mudejar negyedben fehérre meszelt házak sorakoznak, a dekoratív kovácsoltvas erkélyeket pedig színes muskátlik díszítik. Ha erre jársz, érdemes megnézned a Palacio de Los Condes grófi palotát, és a Santa Fiora botanikus kertet, ahol Andalúzia őshonos növényfajai, gyógynövényei tekinthetők meg.

Ilulissat, Grönland – A sarki fény és a bálnák lelőhele

Az Ilulissat Grönland harmadik legnépesebb települése, amely hatalmas jéghegyekkel és színes kis házakkal várja az idelátogatókat, akik télen a táncoló északi fényt, nyáron pedig az éjféli napot várják. 2011-ben a január 13-ára várt napfelkeltét már két nappal korábban észlelték. A kutatók kizárták a geofizikai vagy csillagászati okokat, szerintük a jelenség oka a globális felmelegedés.

Ilulissat, a havas, filmbe illő tájForrás: Shutterstock/Vadim_N

Az UNESCO Világörökség részeként ismert város a vándorbálnák kedvenc táplálkozóhelye, valamint a szabadtéri kalandozók paradicsoma, akik ezen a helyen hódolhatnak kedvenc sportjaiknak, például a túrázásnak, kajakozásnak, síelésnek és a horgászatnak. 

(Forrás: travelandleisure.com, hetedhetorszag.hu, japan-guide.com, erdekesvilag.hu, sevilla.hu, visitgreenland.com)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek