Egy magyar hadihajó Belgrád új látványossága

Az első világháborút lezáró compiegne-i fegyverszünet aláírásának évfordulóján, csütörtökön megnyílt a nagyközönség előtt a múzeummá alakított Bodrog nevű osztrák-magyar monitorhajó, amelynek belgrádi ágyúlövéseivel kezdődött el hivatalosan az első világháború 1914. július 28-án, írja az MTI.

Így néz ki ma a több, mint száz éves katonahajóForrás: Facebook / Dušan Vasiljevic

A Belgrád mellett sokáig veszteglő hadihajó állapota az elmúlt száz évben nagyon leromlott, hiszen sokáig kavicsszállító uszályként is használták a Száva folyón, így inkább hasonlított egy rozsdás ócskavasra, mint muzeális, történelmi értékre. Ahogy a korábbi hírünkben megírtuk, hosszú évek után viszont végre felújították hajót, amin először a külső munkálatokat végezték el, majd az elmúlt két évben a belső, múzeumi rész kialakítása történt meg. 

 A Bodrogot 1904-ben bocsátották vízre az újpesti hajógyárban a legkorszerűbb hajózási és hadi felszereléssel. Belgrádba tíz évvel később, 1914. július 28-án került.

A Bodrog vezette az Osztrák-Magyar Monarchia titkos, több ezer katonával végrehajtott támadását, amelynek célja Belgrád elfoglalása volt. A város védői azonban tüzet nyitottak a hajókra, a katonákat szállító hajók felborultak, és mintegy ezren vesztették életüket. A szerb katonák felrobbantották a vasúti hidat is, így akadályozták meg a szárazföldi támadást.

A Bodrog a háború első két évében a Duna szerbiai szakaszán teljesített szolgálatot, majd Romániába vezényelték.

A háború végén a visszavonuló hajók védelmét látta el, végül ez lett az egyetlen hajó, amely nem jutott haza, 1918. október 31-én egy homokzátonyon megfeneklett. A szerb hadsereg elkobozta, átnevezte, és Sava (Száva) néven saját szolgálatába állította, így a második világháborúban és azt követően a jugoszláv hadsereg hajójaként működött 1962-es "nyugdíjazásáig".

Idén július 1. és augusztus 23-a között Budapesten, a Parlament előtt is látogatható volt egy az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből származó hadihajó, amelyen a korabeli fegyverekkel, felszerelésekkel és egyenruhákkal ismerkedhettek az érdeklődők.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek