Egy ománi mecset ihlette ezt a kínai színházat

Egy ománi mecset ihlette a kínai Linxia városában épült színházat, melyet a shanghaji DUTS design nevű építésziroda tervezett. Az áttört kupolában helyet kapó művészeti központ, 90 méter széles és 46 méter magas épület igazi látványosság az ország északnyugati részén lévő Kanszu tartományban.

A színház megrendelőjének kifejezett kérése volt, hogy másolja le az ománi Nagymecset kupolájának az alakját, írja a Designboom. Ez nem kis kihívást jelentett a csapatnak. Kérdés volt, hogyan lehet felhasználni a mecset arányait egy annál sokkal nagyobb léptékű projekthez, illetve hogyan ültessenek modern design elemeket a tradicionális formájú épületbe.

A DUTS szándéka az volt, hogy egy kortárs építészeti alkotást hozzon létre, erős, közel-keleti karakterrel. Alapos megfontolás után a tervezők az eredetileg tervezett alumínium függönyfal helyett, hegesztett acélgerendák segítségével hozták létre az áttört kupolát, hasonlóan az pekingi olimpiai sportközpont madárfészek-szerkezetéhez.

Az eredeti Nagymecset és ihletadó áttört kupolájaRichard Bartz/wikipedia

Az épület felül áthatolhatatlannak, alul nyitottabbnak tűnik. A kupola felső szintjén kapott helyet a színház, az alsó szinteken pedig társalgókat, valamint be- és kirakodó területeket alakítottak ki a funkcionális igények kielégítésére. A színház 1,052 látogatót tud fogadni egyszerre.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek