Erre számítsunk: II. Erzsébet gyászszertartása alatt még a repülők sem járnak

A Westminsteri apátságban hétfőn tartandó állami gyásszertartás valószínűleg a második világháború óta az egyik legnagyobb temetési ceremónia lesz Nagy-Britanniában. A királynő állami temetésére hétfőn 11 órakor kerül sor a Westminsteri apátságban. A Heathrow repülőtér emiatt 30 percre megállítja az összes indulást és érkezést. A repülőtér működését érintő változtatások biztosítják a csendet a ceremónia alatt – írja a BBC.

Múlt héten a Westminster-Hallba szállították II. Erzsébet brit királynőnek a királyi család zászlójával letakart koporsóját, rajta a királyi koronávalForrás: MTI/AP/Emilio Morenatti

A hétfői események a temetési menettel kezdődnek, amelynek során a királynő koporsóját a Westminster Hallból – ahol felravatalozták, – a közeli apátságba szállítják. Harry herceg, Sussex hercege és testvére, Vilmos, az új walesi herceg ismét egymás mellett sétálnak majd a királynő koporsója mögött a körmenet alatt. A királynő koporsóját azon a fegyveres kocsin viszik majd, amelyet VII. Edward, V. György, VI. György és Sir Winston Churchill temetésén használtak.

A hely idő szerint 11 órakor kezdődő állami temetésen Joe Biden amerikai és Emmanuel Macron francia elnök is részt vesz. Az istentisztelet vége felé, 12 órakor kétperces országos csend lesz.

A kétperces csend alatt  az égbolt is elcsendesedik London felett, mivel a Heathrow repülőtér 11:40-től 30 percre megállítja az összes indulást és érkezést.

Az apátsági istentisztelet után a királynő koporsóját egy további körmenetben viszik a Wellington Archba, utána közúton szállítják Windsorba, mielőtt 16 órakor kötelező istentiszteletre kerül sor a Szent György-kápolnában. 

4 napig, a szeptember 19-i temetésig felravatalozták a koporsót, innen kísérik végső útjára hétfőnForrás: MTI/AP/Reuters pool/Alkis Konstantinidis

A királynő saját maga tervezte meg a temetése részleteit. A zeneválasztás a felolvasandó idézetekkel együtt tükrözi majd a királynő temetéssel kapcsolatos személyes döntéseit. A palota segédei elmondták, hogy a királynővel minden intézkedésről konzultáltak. 

A királynőt a VI. György király emlékkápolnában fogják eltemetni, ahol férjével, Fülöp herceggel, Edinburgh hercegével együtt nyugszik majd, aki tavaly halt meg. A BBC egy különleges műsort sugároz a hétfői temetésre 08:00 és 17:00 között a BBC One-on és az iPlayeren.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek