Sok évszázad után most csodálatos titkokra bukkantak a kínai nagy falban

A kínai nagy fal hihetetlen szépségű és történelmi értékű alkotás, amely hosszú évszázadok óta húzódik végig Kína lenyűgöző tájain. Ki gondolta volna, hogy vannak még rejtett titkai? Most néhány kutató valami egészen újat fedezett fel az építményen.

Az UNESCO Világörökség részeként, sőt a modern világ hét csodája között is szerepel a kínai nagy fal, ami az egyik legösszetettebb és leglenyűgözőbb építészeti alkotás, amelyet ember valaha is alkotott. Egy kutatócsoport most néhány nagy felbontású fotó alapos elemzésével azonosított valamit, ami ilyen hosszú időn keresztül mindenki szeme előtt rejtve maradt.

Hosszú századok óta tekereg a tájon és még mindig nem tudunk róla mindentForrás: Maria Teresa Martínez/Pixabay

Az első védelmi rendszert Csin Si Huang-ti kezdte kiépíteni az i. e. 210-es években, hogy megvédjék azon királyságok határait, amelyek egymással harcoltak a régió uralmáért. A nagy fal tehát az ie. 200-as évektől kezdődően kezdte felvenni mai megjelenését. Ezt követően azonban számos egyéb változtatáson, átépítésen, kiegészítésen esett át egészen a mai napig.

A teljes fal így együtt kicsivel több mint 21 ezer km lett.

Világosnak tűnik tehát, hogy mivel különböző korokban épült, még most is sikerült olyan fontos felfedezést tenni rajta, mint amilyenre a Tiencsin Egyetem kutatói jutottak.

Sokan tanulmányozták már az építményt, a Tiencsin Egyetem kutatói most újabb érdekességről számoltak beForrás: 15703672/Pixabay

A szakértők a nagyon nagy felbontású fényképek segítségével tanulmányozták az egész építményt, amíg sikerült azonosítaniuk eddig fel nem fedezett, több mint 130 titkos ajtó maradványait. A többcélú – áruszállítástól a felderítő katonák áthaladásáig – használt kapuknak mindenekelőtt nagy védelmi jelentősége volt, amint az építési módjukból is látszik.

A falak belső részei ugyanis üregesek voltak, míg kívül egy vékony téglaréteggel álcázták őket a szerkezet többi részével, hogy azok szinte láthatatlanok legyenek.

Így egy ellenséges támadás során a kínai katonák egyszerűen át tudták törni a falat, és váratlanul lecsaphattak az ellenségre.

Mesteri építményt hoztak létre, hogy az ellenséget megtévesszékForrás: u_2ui6kzp77g/Pixabay

E közelmúltbeli felfedezés csak még nyilvánvalóbbá teszi az egykori kínai katonák stratégiai képességeit, de egyúttal egy évezredes mű szépségét és varázsát is, amely még mindig újabb felfedezésekre sarkallja a kutatókat.

A fal legnépszerűbb szakaszai

A nagy fal kétségtelenül az egyik leglátogatottabb műemlék a világon: egyes szakaszai különösen nagy jelentőséggel bírnak turisztikai szempontból. A Mutianyu szakasz könnyebben megközelíthető, teljesen felújított és a turisták nagyra értékelik. 23 őrtorony jellemzi, gyönyörű panorámát kínálva a látogatóknak. Erről a részről mutatunk egy kisfilmet is. 

Hasonlóan népszerű a Jinshanling szakasz, amely körülbelül 130 km-re található Pekingtől, egy igazán látványos hegyvidéki területen. A Jiankou rész is nagyon szuggesztív, amely még mindig őrzi a tizennegyedik századbeli eredeti szerkezetét, mivel soha nem végeztek rajta helyreállítási munkálatokat. Meredek és barátságtalan, tája veszélyes, ezért csak a legtapasztaltabbaknak ajánlják: azoknak ideális, akik szeretik a túrázást és lélegzetelállító fényképeket szeretnének készíteni. 
(Forrás:siviaggia.it)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek