Hatalmas mennyiségű kínai műkincseket örökölt a British Museum

Történelmének egyik legjelentősebb hagyatékához jutott a British Museum. A kiemelkedő értékű kínai porcelán- és jádeszobrok a tavaly elhunyt Sir Joseph Hotung hongkongi műgyűjtő és üzletember gyűjteményéből származnak – olvasható a TheGuardian oldalán.

A kép csak illusztrációForrás: Anupan Praneetpholkrang / Shutterstock.com

Sir Joseph Hotung neve ott áll a múzeum kínai és dél-ázsiai régiségeket bemutató galériájának bejárata fölött, mióta a műgyűjtő több millió fontot adományozott annak felújítására. Hotung korábban arra panaszkodott, hogy zseblámpát kell vinnie a galériába, ha látogatóba érkezik, mivel annyira rossz a világítás a múzeumban. 

A mostani hagyatékot, ami 246 jádeszobrot, 15 rendkívül vékony falú Jüan (1279-1368) és Ming-dinasztia (1368-1644) korából származó kék-fehér porcelánt, valamint egy szárazlakkeljárással készült bódhiszattvafejet tartalmaz, mégis ismét a múzeumnak adományozta.

A műkincsek hónapokon belül bemutatásra kerülnek. George Osborne, a múzeum kuratóriumának elnöke azt mondta: „Ez az egyik legbőkezűbb ajándék, amit valaha kaptunk, és ezáltal a jövő nemzedékei jobban megismerhetik Kína rendkívüli történelmét.

Hotung családja azt mondta: „Apánk nagyon élvezte a műkincsek gyűjtését és tanulmányozását, az volt a meggyőződése, hogy a művészetnek mindenki számára hozzáférhetőnek kell lennie. Örömünkre szolgál, hogy édesapánk gyűjteményeit mostantól a British Museumban évente több millió látogató tekintheti meg." Hotung személyes gyűjteményéből további 400 mű kerül értékesítésre egy őszi aukción.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek