Bő 100 év alatt 15 centimétert emelkedett a Dél-kínai-tenger szintje

A Kínai Tudományos Akadémia (CAS) oceanológiai intézetének szakértői más kínai tudósokkal közösen a tengerszint alakulását korallok tanulmányozásával határozták meg. Elsősorban a kőkorallok rendjébe tartozó porites korallokat figyelték meg, ez a korallfajta ugyanis rendkívül elterjedt a Dél-kínai-tengerben, ráadásul gyorsan nő, így jól kivehetők az éves növekedésének rétegei.

A tengerszint emelkedésének az üteme 1993 óta felgyorsult - illusztrációForrás: Perfect Lazybones/Shutterstock

A kutatók a korallok oxigén stabil izotópjai, a tengerszint, a tengerfelszín sótartalma és hőmérséklete, valamint a csapadék közötti összefüggéseket vizsgálták. Az így kapott adatok alapján rekonstruálták a tengerszint éves alakulását.

A tanulmányban foglalt eredmények azt mutatják, hogy a Dél-kínai-tenger szintje 1850 és 1900 között még 0,73 millimétert csökkent évente. 1900 és 2015 között azonban évi 1,31 milliméterrel nőtt. A tengerszint emelkedésének üteme ráadásul 1993 óta felgyorsult: évente már 3,75 milliméterrel nőtt.

A tudósok azt állapították meg, hogy a tengerszint 1850 és 1950 közötti alakulásában a naptevékenység és az üvegházhatást okozó gázok együttesen játszhattak szerepet, ám 1950 után már az üvegházhatást okozó gázok váltak meghatározó tényezővé a tengerszint gyorsabb emelkedésében. A kutatási eredményeket a szakértők a Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology című nemzetközi földtudományi szaklap aktuális számában publikálták, írja az MTI.

Szóljon hozzá
0 hozzászólás
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek