Már látogatható XVI. Benedek pápa sírja a Szent Péter-bazilikában

Vasárnap reggel megnyitották a látogatók előtt a Szent Péter-bazilikában a pápáknak szentelt kriptát, ahova csütörtökön eltemették a december 31-én elhunyt XVI. Benedek nyugalmazott pápát.

A Szent Péter-bazilika karácsonykorForrás: Essevu/Shutterstock

Az MTI helyszíni tudósítójának jelentése szerint a hívők már kilenc óra előtt sorban álltak a bazilikába való bejutáshoz, hogy elsőként róhassák le kegyeletüket a sírnál. Voltak közöttük olyanok, akik nem tudtak részt venni a ravatalozáson vagy a temetésen, mások a temetésen is ott voltak, de a sírnál is imádkozni akartak. XVI. Benedek ravatalához több mint 195 ezren járultak három nap alatt, temetésén ötvenezren vettek részt.

XVI. Benedek sírját egyszerű fehér márványlap fedi. A carrarai márványból készült sírlapon a latin Benedictus PP XVI felirat olvasható.

Az emberek tisztelettel adóznak XVI. Benedek néhai pápa sírjánál a 2023. január 8-ánForrás: AFP/Vincenzo Pinto

A monogram a Pontifex pontificium kifejezés rövidítése, amelyet a pápák saját címként használnak. XVI. Benedek, aki 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje, visszavonulása után sem mondott le róla.

A január 5-én eltemetett XVI. Benedek sírja a bazilika altemplomában, az úgynevezett grottában található, ahova többek között a főoltár oldalától lehet lejutni. A kripta a pápák hagyományos temetkezési helye: korábbi vatikáni bejelentés szerint XVI. Benedek választotta ki magának a sír helyét, és ott nyugszik, ahol korábban XXIII. János és II. János Pál pápa, akiknek porait szentté avatásuk után a bazilika kápolnáiba helyezték át.

Kilenc órakor nyitották meg a kriptát, ahova bárki lemehet, miután bejutott a bazilikába. Nem kell külön foglalás vagy jegy XVI. Benedek sírjához.

Nincsen külön sor sem, a látogatóknak ugyanazt az útvonalat kell követniük, mint a bazilikába való bejutáshoz. A sírnál a hívők megállhatnak egy rövid imára, és virágot is elhelyezhetnek – írja a magyarnemzet.hu.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek