Elhunyt XVI. Benedek nyugalmazott pápa

XVI. Benedek nyugalmazott pápa 95 éves korában szombaton 9 óra 34 perckor hunyt el a vatikáni Mater Ecclesiae (Egyház Anyja) kolostorban. 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje - jelentette be a Vatikán.

2009-ben a Vatikánban készített kép XVI. Benedek pápárólForrás: MTI/EPA/Pool/ANSA/Alberto Pizzoli

A temetési szertartást, mely az egyszerűség jegyében zajlik majd, és Ferenc pápa vezeti, január 5-én, csütörtökön tartják - közölte Matteo Bruni vatikáni szóvivő.

A december 31-én délben a Szentszék sajtótermében tartott sajtótájékoztatón a szóvivő bejelentette, hogy a temetési szertartás csütörtökön 9.30 órakor kezdődik a Szent Péter téren, "a nyugalmazott pápa kérésének megfelelően az egyszerűség jegyében".

Joseph Ratzinger szerdán, a délutáni szentmise végén, lakóhelyén, a Mater Ecclesiae kolostorban részesült a betegek kenetében, felszentelt laikus nők jelenlétében, akik utolsó éveiben segítségére voltak. A nyugalmazott pápa földi maradványait január 2-ától a Szent Péter-bazilikában helyezik el, hogy a hívők végső búcsút vehessenek tőle.

Ma este, december 31-én 17 órakor Ferenc pápa vezetésével hagyományos év végi Te Deum istentisztelet kezdődik, mely a hivatalban lévő pápa első nyilvános megjelenése lesz elődje halálának bejelentése óta.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek