Meglepő: csodás látványosság rejtőzik a római Trevi-kút alatt

Egy olyan ősi és nagy városban, mint amilyen Róma, rengeteg érdekes eldugott hely van. Mint kiderült, ezeknek a félig titkos helyeknek az egyike éppen a turisták millióinak orra előtt, azaz alatt bújik meg – egészen pontosan a Trevi-kút alatt. Ha legközelebb Rómába visz az utatok, most már ezt a helyet is célozzátok meg, hiszen rettentően izgalmas egy földalatti, ősi helyre is bekukkantani!

Egy Federica nevű, helyi idegenvezető 2021-ben alaposan meglepte követőit, amikor egy olyan videót tett fel az Instagram-oldalára, amelyen egy kevéssé ismert római látnivalót mutatott be, amely a Trevi-kút alatti területre vezet. 

A Trevi-kút, ahogy a legtöbben ismerjük, de alatta még kevesen fordultak megForrás: AFP/Alberto Pizzoli

A 17. századi, barokk szökőkut az egyik legismertebb műemlék a világon, évente turisták milliói keresik fel, hogy megcsodálják és érmét hajítanak a vizébe, mert akkor a hiedelmek szerint visszatérhetnek az örök városba. Na, de ki hitte volna ezidáig, hogy nem csak a felszínen, de a kút alatt is tovább folytatódhat a kalandozás, vissza az időben?!

Ott található ugyanis a Vicus Caprarius, a víz városaként ismert ókori római komplexum, amely a Trevi nevű kerület mélyén húzódik meg, többek között a híres szökőkút alatt.

A régészeti lelőhely kora az első századra nyúlik vissza, de csak az 1990-es évek végén fedezték fel. Ma a látogatók elindulhatnak a földalatti helyszínre, hogy bepillantást nyerjenek az ókori, felsőbb osztályú rómaiak otthonaiba. Kukkantsuk be mi is ebbe a titokzatos világba, íme Federica rövid videója, ami alapján könnyne rábukkanhatunk a titkos bejáratra is!

Lent, egy római kori ház maradványai mellett az ásatás során talált több száz műtárgyat is megcsodálhatjuk, beleértve a terrakotta figurákat, afrikai kerámiákat, mozaikcsempéket és több mint 800 érmét. Ami azonban ezt a rejtett gyöngyszemet igazán különlegessé teszi, az az átfolyó víz.

Pénzérmék és cserépedények is előkerültekForrás: vicuscaprarius.com

A Vicus Caprariusban a látogatók olyan medencéket találnak, amelyek még mindig megtelnek vízzel, köszönhetően az Aqua Virgónak, amely az ókori Róma 11 vízvezetékének egyike. Ez a vízvezeték a Trevi-kútba is belecsatlakozik, vagyis a Vicus Caprariusban látható víz végül eljut a szökőkútba, ahol a turisták bedobhatják az érméket. A bedobált érmék sorsáról egy korábbi cikkünkben írtunk.

Ezentúl "kötelező" látványosságként ajánljuk a titokzatos és érdekes zúg megtekintését a Trevi-kút alattForrás: vicuscaprarius.com

Ez a régészeti lelőhely a római kori ház és vízvezeték maradványaival, 9 méterrel találhtó a mai utcaszint alatt, ahova a  belépőjegyek mindössze 4 euróba kerülnek (kb. 1600 forint). A látogatással kapcsolatos további információkért látogassatok el a Vicus Caprarius hivatalos webhelyére
(Forrás: Travel and Leisure)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek