Néhány tipp, hogyan tegyük tartalmasabbá az utazásainkat 2023-ban

Bár már bőven túl vagyunk az előző év utolsó napján, semmi gond nincs azzal, ha újévi fogadalmaink még csak most tisztulnak le - még nem késő elgondolkoznunk azon sem, hogyan tehetnénk tartalmasabbá az utazásainkat 2023-ban. Ehhez hoztunk most néhány tippet.

Vezessen a szenvedélyed

Bár az aktuális trendekre és top 10-es listákra is hagyatkozhatunk úti célunk megválasztásakor, sokkal személyesebb lesz az utazás, ha a saját szenvedélyünkből indulunk ki. Harry Potter-rajongó vagy? Akkor irány Bécs, ahol március 9-éig egy interaktív, az immerzív kiállítások eszközeivel élő show részese lehetsz.

Ha egyhuzamban nézted végig a Fehér Lótusz sorozatot, akkor irány SzicíliaForrás: Giuseppe Buccola/Pixabay

Egyhuzamban nézted végig a Fehér Lótusz sorozatot? Akkor Szicília a neked való úti cél 2023-ban. Ha pedig le sem bírtad tenni az Ahol a folyami rákok énekelnek című krimit, akkor egészen biztosan szívesen felkeresnél egy lápvidéket. Ha pedig volt egy álmod a Svájc havas hegycsúcsairól, akár egy jelként is felfoghatod.

Keresd fel a családtörténetedben fontos helyeket

Utazz el nagyszüleid szülővárosába, keresd fel a házat, ahol az édesapád a gyermekéveit töltötte, vagy nézd meg az iskolát, ahol az édesanyád tanult! Ez a típusú utazás már itthon, a családod körében elkezdődik: egy beszélgetéssel, amelyben fiatal korukról és az életükben fontos helyekről kérdezed rokonaidat.

Csongrád Belváros (Belsőváros)Révész Gábor/Csongrád Értéktár

Már ez az együttlét is felér egy családi utazás élményével, de ha ezekből a beszélgetésekből merítetsz inspirációt a következő nyaralásodhoz, garantáltan sokkal tartalmasabb lesz az élmény. Akár együtt is felkereshetitek ezeket a helyeket, az utazásnak ez a módja garantáltan elmélyíti a kapcsolatotokat, megerősíti a családi kötelékeket!

Támogasd a helyi ökoszisztémákat a választásaiddal

Az, hogy az utazásodra szánt pénzed hova megy, óriási hatással van az ott élő emberekre és az élővilágra. A természeti és más helyi értékek megőrzésében azzal is segíthetsz, ha a fenntartható turizmust támogató helyeket választod. Szlovéniában például a kisvárosok túléléséhez járulhatsz hozzá a költéseiddel, egy csendes-óceáni szigetországban, Palauban pedig nem pénzért, hanem felelős viselkedésedért cserébe részesülhetsz exkluzív élményekben.

Palau körül elképesztően tiszta a tengerForrás: Shutterstock

Ha például a korallzátonyok számára biztonságos fényvédőt használsz, illetve fenntartható forrásból származó helyi ételeket fogyasztasz, elegendő pontod gyűlhet össze, hogy meghívást kapj egy helyi társaságában elköltött vacsorára.

Tanulj valami újat

Persze a tengerparti napozás is életre szóló élmény, de még emlékezetesebbé tehetjük az utazásunkat, ha valamilyen új tudással térünk haza. Bármilyen új készség elsajátítása azt is lehetővé teszi, hogy mélyebben kapcsolódjunk egy adott hely kultúrájához. Mindenekelőtt érdeklődj a helyi ételek és receptek felől – egy a saját konyhádba beépített étel egész életre szóló emléket állít nyaralásodnak. Ha skandináv országba utazol és érdekelnek a kézműves technikák, keress fel egy kötőklubot. Ha pedig városi vagy, de kíváncsi vagy a hagyományos vidéki életre, szállj meg egy farmon.

A Koroknai Portán a lekvárfőzésről is tanulhatszForrás: Abramova Elena / Shutterstock

A Bárándon lévő Koroknai Portán kemencében készíthetsz népi ételeket, tanulhatsz a befőtt- és lekvárfőzésről, a nád- és vályogtető-készítésről és nem utolsósorban az állatgondozásról: minden nap részt vehetsz a porta lovainak, kecskéinek, birkának és nyulainak az etetésében. Akárhol is járunk, egy utazás kiváló alkalmat ad arra, hogy tökélyre csiszoljuk a fotós készségeinket. Egy kis felkészülés egy szakkönyvből, néhány blogposzt elolvasása, és máris szuper küldetése lehet az utunknak, ráadásul nem csak fejlettebb fotós tudással, de gyönyörű képi emlékekkel térhetünk haza.

Forrás: National Geographic

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek